Кирил Петков трябва най-после да схване, че светът наистина не започва от него

0
391
Кирил Петков

Не може да рути всичко, което е направено, преди той да се появи, при това с цялото си политическо несъвършенство

Калина Андролова Снимка: фейсбук
Калина Андролова, фейсбук
Кирил Петков трябва най-после да схване, че светът наистина не започва от него и не може да рути всичко, което е направено, преди той да се появи, при това с цялото си политическо несъвършенство. Да управляваш държавата не е някакво приключение.
Съвсем неотдавна Радо Чолаков от ГЕРБ спомена за героите на О’Хенри, забележителни мошеници, които обикалят Америка и продават мазила и прахове за всякакви болести. Знаят толкова начини за печелене на пари, колкото рецепти за готвене на ориз са известни в Южна Каролина. Та ето какво казва единият от въпросните герои:
„По това време бях доктор Уо-ху, прочутият индиански целител. Не носех друго освен един вълшебен цяр, настойка за възкресяване на болни. Имах всичко на всичко пет долара. Затова още щом пристигнах във Фишър Хил, отидох при аптекаря и той ми отпусна заем от половин гроса шишенца и толкова запушалки. Етикетчетата и билките носех в куфара си, бяха ми останали от предишния град. Ама ще кажеш шарлатанство. Не, драги. В шишенцата имаше не само вода, а и за два долара хинин и за десет цента анилинова боя. Години след това, когато отново минавах по тия краища, хората ме молеха да им дам пак от този цяр. Народецът се нуждае от комбинирано лекарство — против пневмония, сърдечни заболявания и скорбут. Настойката се разграбваше като месни сандвичи на вегетариански обед. Бях продал вече две дузини по петдесет цента шишенцето, когато усетих, че някой ме дърпа за пеша; бутнах пет долара в ръката на този субект с лъскава звезда на ревера. — Господин полицай — казвам му, — вижте каква прекрасна вечер. А той: — Имате ли разрешително — вика — да продавате тази незаконна помия, която като комплимент наричате лекарство? Взели ли сте документ от властите в града? — Не съм — казвам му. — Защото не забелязах тук да има град. Ако го открия утре, ще направя необходимото.“
Та и нашият Кирил Петков не е забелязал, че в момента става дума за държава и политика, че се занимава с нещо по-сложно от просто схема, и не може да общува както на пазар за хранителни добавки и други подобни. Не може да разговаря с политиците все едно разговаря с търговци, които трябва да привлече за далавера или да прецака… Не може също така да се оставя да го ползват отвън, като му въвеждат „любезни идеи“, когато става дума за национални интереси.
И тая война в Украйна го закова (колко жалко) като пирон в банята от книгите на Алеко…