Кирил Вътев: Не е нормално България да внася плодове и зеленчуци

0
56
Кирил Вътев Кадър: БНТ

Зърното, което се произвежда в момента, няма да остане по складовете и ще излезе на световния пазар, уверява Кирил Вътев

Не е нормално България да внася плодове и зеленчуци – това заяви в студиото на БНТ земеделският министър Кирил Вътев.

По думите му България има капацитета да храни 30 милиона души, има потенциал, има 40% високоплодородни площи, при положение че почти всички европейски страни имат около 12 на сто средно.

„Затова този капацитет трябва да бъде отприщен и насърчен и да бъде развит. Трябва да бъдем нетен износител на земеделска продукция, какъвто сме били през 30-те години, какъвто сме били и допреди 35-36 години“, поясни Вътев.

По отношение на цените на храните, той каза, че няма човек или институция, която да ги управлява.

„Цените на храните ги управлява конкуренцията и съотношението между предлагане и търсене – пазарът. Задачата на държавата е да създаде по-добра бизнес среда, за да може да се произвеждат продукти с по-ниска себестойност откъдето и да започнат да се предлагат и храни на по-ниска цена. Докато себестойността е висока и сме високоразходни, няма как цените да паднат“, допълни още земеделският министър.

Той посочи също, че зърното, което се произвежда в момента, няма да остане по складовете и ще излезе на световния пазар, както винаги досега. Около 30% е остатъкът от м.г. повече в сравнение с предходни години.

Кирил Вътев подчерта, че сме изостанали и в дигитализацията на земеделието. Редица информационни системи не си кореспондират, а някои не са и пълноценни. Като пример той даде животновъдството, където има голямо напрежение заради лошо планиране в краткосрочен, едногодишен план.