Кметицата от ДБ Росина Станиславова спря важен проект за София, ощетени са близо 70 хил. души

0
262
Росина Станиславова е кметица на район "Красно село" от "Демократична България".

Обжалвала решение на СОС за класиране и финансиране на проектни предложения

Одобрените тази година проекти по Програма „Европа“ няма да могат да се реализират поради внесена жалба в съда от кметицата на район „Красно село“ Росина Станиславова срещу решение на Столичния общински съвет относно обявяване на класиране и финансиране на проектни предложения по програмата за 2021 г., съобщават от пресцентъра на СОС.

Жалбата е подадена в последния възможен ден, спира изпълнението на решението, а одобрените кандидати не могат да бъдат финансирани.

За града ни това означава преки пропуснати ползи за над 70 000 души, сред които учители, ученици; деца и младежи, лишени от родителска грижа, деца и млади хора в риск от социална, образователна, културна и икономическа изолация и в неравностойно положение; студенти, психолози, социални работници; лекари и възстановили се от COVID-19 пациенти; възрастни граждани; бъдещи и настоящи родители; групи граждани в риск от насилие; професионалисти в сферата на културата, архитектурата, урбанистиката, журналистиката, туризма и много други, коментира председателят на Програмния съвет на Програма „Европа“ Екатерина Йорданова, цитирана от пресцентъра на СОС.

По думите ѝ жалбата представлява лист хартия, на който са преписани законовите основания в Административнопроцесуалния кодекс за оспорване на административен акт – неспазване на установената форма, съществени нарушения на административно-производствените правила, противоречие с материалноправни разпоредби и несъответствие с целта на закона, като е добавено за разнообразие „противоречие с основополагащи принципни свръхповелителни правни норми“.

От 13 години Програма „Европа“ на Столична община насърчава реализацията на качествени проекти от неправителствени организации, следвайки принципите на равнопоставеност на кандидатите, обективност, прозрачност и конкурсно начало. Проектите на организациите отговарят на одобрени от СОС приоритети, които са важни за развитието на столицата. През последните години по нея са реализирани 386 проекта, от подадени 1 055 проектни предложения на обща стойност 4,56 млн.лв.

И тази година Програма „Европа“ продължава да е много актуална за съвместната работа между местната власт и гражданския сектор и интересът от неправителствените организации е висок. За 2021 г. са получени с 41 процента повече проектни предложения спрямо 2020 и 2019 г., посочва Йорданова.

Росина Станиславова, която стана районен кмет от ДБ, нашумя след скандал с раздадени на себе си близо 10 хил.лв. от програма за топъл обяд. КПКОНПИ я глоби 15 хил. лева за конфликт на интереси.