КНСБ: Нужни са 136 млн. лева, за да се компенсира инфлацията

0
26
доходи
Пламен Димитров, председател на КНСБ

12-13% трябва да е ръстът на доходите през 2023 г., твърди Пламен Димитров

Нужни са 136 млн. лева за всички, на които плаща правителството, за да се компенсира инфлацията. Това може да стане чрез частична актуализация на бюджет 2022. 12-13% трябва да е ръстът на доходите през 2023 г. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров пред NOVA NEWS.

„В частния сектор на индустрията заплатите са повишени средно със 17%. В този на услугите е около 14%, в публичния сектор е малко над 8%. Ръстът на основните стоки и услуги е 47-48%. Олиото е над 100%. Имаме различни организации, които водят преговори за увеличение на заплатите. Целта е да се постигне поне 20% акумулативен ръст“, обобщи той.

Според него исканията са породени от високите цени на газа и стоките и ниските заплати. „На 18 места в България в областните градове започнахме с предупредителни протестни действия с апел да ни чуят. Трябва да бъде гарантирана схемата за изплащане на компенсациите за тока и бюджет 2023. Между 900 млн. и 1 млрд. се плащат на всички небитови потребители за енергийни компенсации. Това трябва да продължи до следващото полугодие. За газа трябва да се подпомогнат Топлофикациите и да не искат ново увеличение“, заяви Димитров.

По думите му допълнителните разходи за компенсации ще дойдат от допълнителни приходи от данъци. „Възможни са допълнителни компенсационни пакети от 200-300 млн. на месец за газ и за енергийно бедните. Това може да се случи, без да се поемат нови дългове“, посочи той.