„Кока-Кола“, „Пепси“ и „Макдоналдс“ спират да продават в Русия

0
82
Снимка: pixabay

Нашите сърца са с хората, които понасят тежките последици от тези трагични събития в Украйна, заявиха от „Кока-Кола“

Компаниите „Кока-Кола“ и „Пепси“ обявиха, че спират да продават напитките си в Русия. Така те станаха поредните знакови западни компании, ограничили дейността си в региона заради нахлуването на Москва в Украйна, предадоха агенциите.

„Кока-Кола“ заяви, че бизнесът ѝ в Русия и Украйна е допринесъл за около 1-2 процента от нетната оперативна печалба на компанията за 2021 г.

„Нашите сърца са с хората, които понасят тежките последици от тези трагични събития в Украйна. Ще продължим да следим и анализираме развоя на ситуацията“, посочи компанията.

„Пепси“, чиято напитка е един от малкото западни продукти, позволени в Съветския съюз преди разпадането му, уточни, че ще продължи да продава в Русия стоки от първа необходимост като мляко и детски храни.

Американският гигант в сферата на бизнеса с кафе „Старбъкс“ също спира дейността си в Русия. Това включва преустановяване на вноса на всякакви продукти на компанията и временно спиране на работата на кафенетата от веригата ѝ там, които са общо около 130 в цялата страна, уточниха от „Старбъкс“ и добавиха, че ще се погрижат за близо 2000 души в Русия, чието препитание зависи от компанията.

По-рано вчера „Макдоналдс“ също обяви, че временно затваря всичките си 847 заведения за хранене в Русия.