Константинова се ядоса на бежанците, обвини ги в саботаж, държавата спира извозването им към бази в страната

0
59
Калина Константинова Снимка: БНТ

Тези, които нямат къде да отидат, ще бъдат временно настанени в буферните центрове

От днес официално спира извозването на украински бежанци от Черноморието ни към бази в страната. Тези, които нямат къде да отидат, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово. Това съобщи в понеделник вицепремиерът Калина Константинова.

Причината е, че последните два дни тръгват празни вагони и автобуси, осигурени от държавата. Призивът към бежанците е да се обръщат към властите само ако наистина имат нужда от подслон и храна. От началото на войната в Украйна у нас са пристигнали почти 300 000 бежанци. От тях временна закрила и подслон от държавата са получили над 110 000.

Ето какво каза още Константинова:

„За три месеца ние полагаме ежедневни и напълно непредвидени грижи за над 110 хиляди души. Да, сигурно има хора, които са получили социални помощи със закъснение. Сигурно има такива, за които е трябвало известно време да се организира лечение. Сигурно е имало и такива, които не са успели да запишат децата си на детска градина. Но нима това не се случва всеки ден с българите?

Днес заставам пред вас – и българи, и украинци, с пълната увереност, че екипът на националния щаб, всички областни управи и местни центрове направихме повече от невъзможното, за да подсигурим на хората, бягащи от война, топъл дом и сигурност. Направихме всичко възможно да не разпъваме палаткови лагери, както е в останалите държави.

От самото начало бе съобщено, че тази мярка с хотелите е временна и цели да им даде време, с което да си стъпят на краката. За наше огромно разочарование в замяна получихме масови специфични и персонални желания, които категорично няма как да бъдат удовлетворени. И тук далеч не говорим за уязвими групи – точно те имат най-малко битови изисквания.

За всички останали хора с временна закрила съобщавам: след като не получихме достоверна и навременна информация от вас, след като до последно не съобщавате на медиаторите и екипите на терен за вашите намерения – прекратяваме интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната. Всички, които са настанени в хотели и твърдят, че няма къде да отидат, ще бъдат прехвърлени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.

Докато не стане ясно точно колко хора имат истинска нужда от подслон, властите нямат друг избор, освен да настанят всички в буферните зони. Условията в държавните бази отговарят на всички минимални изисквания, подобно на центровете в Полша, Чехия, Молдова и други държави.

Нашата съпричастност продължава да е все такава голяма и безгранична, но нашите възможности да предложим повече от палатки и фургон бяха необяснимо саботирани. Закрилата е право, а не задължение, затова няма да позволя повече да тръгне нито един празен автобус, нито един празен вагон. Развитието на ситуацията от този момент е в ръцете на украинската общност в България.“