ЕС спира полетите на беларуски авиокомпании във въздушното си пространство

0
51
Снимка: Pixabay

Решението трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС

Срещата на върха на Европейския съюз реши да забрани на беларуските авиокомпании да летят до летищата и над територията на ЕС и препоръча на европейските превозвачи да отказват да летят във въздушното пространство на тази страна, се казва в заключителното изявление на срещата на върха на ЕС за Беларус. Tова решение все още не е влязло в сила, то трябва да бъде съгласувано и одобрено в Съвета на ЕС на министерско ниво, съобщава ТАСС.

„Срещата на високо равнище призовава европейските превозвачи да се откажат от полетите над територията на Беларус. Срещата на върха възлага на Съвета на ЕС да предприеме необходимите мерки, за да забрани на беларуските превозвачи да летят във въздушното пространство на ЕС и да затворят достъпа до летищата на ЕС за полети, извършвани от такива авиокомпании „, се казва в изявлението.

Срещата на върха на държавните глави на Европейския съюз призова Международната организация за гражданска авиация (ICAO) да разследва инцидента с кацането на полета на „Ryanair“ в Беларус и обеща незабавно да въведе нови санкции срещу Минск.

„Срещата на върха призова Международната организация за гражданска авиация спешно да разследва този безпрецедентен и неприемлив инцидент. Срещата на върха възложи на Съвета на ЕС да приеме допълнителни списъци на физически и юридически лица възможно най-скоро въз основа на съответните санкционни режими“, се казва в изявлението.