Костадинов плаши Петков с протести

0
86
Костадин Костадинов

Премиерът заяви, че правителството няма да налага задължителна ваксинация. Според лидера на „Възраждане“ в момента имало принудителна, а не задължителна ваксинация

Няма задължителна ваксинация и това правителство няма да наложи такава,  заяви премиерът Кирил Петков при блицконтрола в парламента. И допълни: „Такава задължителна ваксинация няма да стане факт, докато аз съм министър-председател“.

Въпросът дойде от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Според него в момента имало принудителна, а не задължителна ваксинация. Той настоя за пълна отмяна на зеления сертификат. И отправи предупреждение: „Зеленият сертификат не дава възможност за избор. Ако нямаш зелен сертификат, не ходиш на работа. Апропо, това се опитвате да направите и тук в парламента. Ще видим как ще ни спрете, когато решим да идваме на работа. Хората имат нужда от спокойствие, ако това спокойствие не им бъде дадено от вас, смятам, че другата седмица ще има моменти на сериозно безпокойствие. Готви се голям протест другата сряда“.

От редиците на управляващите се надигнаха недоволни гласове, на което Костадинов отвърна: „Не се притеснявайте. За вас ще има бял автобус.“ Така напомни за протестите срещу кабинета „Орешарски“ от 2013 г.

„Другата седмица ще има протест, който може да протече единствено по един начин – законно“, направи забележка председателят на парламента Никола Минчев.

Министър-председателят Кирил Петков отново подчерта, че ваксинацията в момента е основополагащият начин да преодолеем кризата.

Премиерът отговори конкретно и на нападките на Костадинов: „Уважаеми колеги, трябва да спрем да сочим с пръст на кой това е отговорността, отговорността е на всички нас. Кога ще има спиране на ползване на зеления сертификат зависи само от едно – колко човека са заболели, колко са в болница. Ако не направим всички заедно усилия да ваксинираме хората по най-информирания начин, ние не можем да отговорим на този въпрос. Така че нека работим заедно, а не да се опитваме да правим провокации“, посочи той.

По повод протестите Петков отбеляза: „Аз съм бил на протестите при белия автобус, бил съм на протестите при ГЕРБ, бил съм на всички протести. Аз приветствам протестите – не ни е страх от протестите, това е начин гражданите да изразят своето мнение. Последно, за което ни е страх, е това. Според мен е безотговорно в средата на следващата ковид вълна да направим тези хора да се съберат и да се заразяват един друг. Ако това го направите, ще е неправилна политика“, заяви Кирил Петков.