Ковачевски: Ще предприемем действия срещу Българския културен център „Иван Михайлов” в Битоля

0
102
Димитър Ковачевски Снимка: СДСМ

Според северномакедонския премиер откриването му е било „нещо повече от провокация“

Премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски заяви днес, че следващата седмица ще станат известни стъпките, които евентуално ще се предприемат във връзка с регистрацията на гражданското сдружение „Ванчо Михайлов” и откриването на културния център с това име в Битоля, съобщава БГНЕС.

Преди това ще бъдат разгледани всички аспекти на този въпрос, след което ще се вземе решение за по-нататъшни действия.По отношение на самото сдружение стана ясно, че то е регистрирано в съответствие с действащата в страната нормативна база.

„Нормално е като правителство да съберем цялата необходима информация, която се изисква за регистриране на сдружения на гражданите. Относно използването на имената вече имаше изказвания на юристи и когато получим цялата информация следващата седмица, ще ви информираме за по-нататъшните стъпки”, каза премиерът на РСМ.

Според него откриването на този център в събота е „нещо повече от провокация, тъй като разбуди духовете от миналото, тъй като става въпрос за личност, която е била сътрудник и на Хитлерова Германия, и на Италия на Мусолини, както и на Независимата хърватска държава на [Анте] Павелич”.

„С това тази личност изобщо не може да бъде мост към бъдещото приятелство между двата народа и мост за европейския път на държавата. Това събитие представлява единствено провокация, която не води до подобряване на отношенията и до финализирането на един успешен диалог с постигането на договор, който ще означава бързо начало на преговорите на РС Македония с ЕС”, подчерта македонският премиер.

Припомняме, че откриването на Българския културен център „Иван Михайлов” в Битоля миналата седмица предизвика вълна от негодувание сред македонския политически елит, който обвини България в провокация заради неподходящия избор на име на клуба. От страна на редица политици и общественици се стигна дори до призиви за суспендиране на Договора за добросъседство и сътрудничество.