КПКОНПИ влезе в здравното министерство по сигнали за далавери на Кацаров с тестовете за ученици

0
146
Стойчо Кацаров

Предмет на проверката е процедурата по закупуване на тестовете, цените им и забавянето на доставката им

КПКОНПИ съобщи, че дирекция „Противодействие на корупцията“ е започнала проверка в Министерство на здравеопазването относно процедурата за закупуване на бързи антигенни тестове за ученици. Проверката е по сигнал, в който се съдържат твърдения за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители и класирането им, както и по медийни публикации /Нова телевизия, Фрогнюз и др./, съдържащи изявления на бивш заместник-министър на здравеопазването. Предмет на проверката са и данни за завишени цени на тестовете и забавяне на доставките им.

От министъра на здравеопазването е изискана пълната документация по избора на изпълнители и сключените договори за доставка на бързи антигенни тестове за ученици.

В рамките на днешния ден предстои снемане на обяснения от бившия заместник-министър на здравеопазването Димитър Петров и от управители на търговски дружества, които са участвали със свои оферти за доставка, но са били отстранени от процедурата.

Ще бъдат снети обяснения от членовете на комисията по избор на доставчици на тестове от министър Стойчо Кацаров, както и от началника на кабинета му и от други лица. Извършва се анализ на договорените цени и срокове на доставка, както и на промените в тях по всеки от наличните досега 15 договора с предмет „Доставка на медицински изделия – бързи антигенни тестове за провеждане на индивидуално неинвазивно изследване на SARS-CoV-2“.

След завършване на проверката при наличие на данни за корупционни престъпления КПКОНПИ ще прати на материалите на прокуратурата.

На 17 ноември правителствената пресслужба информира, че Димитър Петров е освободен от длъжността заместник-министър на здравеопазването. В телевизионно интервю дни по-късно по НТВ Петров каза, че Стойчо Кацаров носи отговорност за двуседмичното забавяне на връщането на големите ученици в клас, а процедурите били направени нескопосано. По време на днешното си участие в сутрешния блок на бТВ Кацаров категорично отрече да са променяни в последния момент условията по договорите за тестовете за учениците.

От МЗ излязоха с коментар по проверката и заявиха, че процедурата по закупуване на тестовете е безупречна.

„Министерството на здравеопазването приветства започналата проверка на КПКОНПИ относно процедурата за закупуване на бързи антигенни тестове за учениците. По този начин ще отпаднат всякакви съмнения и целенасочени внушения за нередности при проведените процедури“, заявиха от министерството.