Красен Кралев: С 200% ще увеличим средствата на спортните клубове при нов мандат на ГЕРБ/СДС

0
55
Красен Кралев Снимка: ММС

Програмата предвижда изграждането на 25 физкултурни салона годишно и на игрища в училищните дворове в страната

При нов мандат в програмата на ГЕРБ/СДС е заложено средствата за дейността на спортните клубове да бъдат увеличени с 200 на сто за целия период, каза вторият в листата за народни представители на коалицията във Варна и бивш спортен министър от кабинета „Борисов“ Красен Кралев, цитиран от пресцентъра на предизборния щаб на формацията. Той уточни, че програмата предвижда изграждането на 25 физкултурни салона годишно и на игрища в училищните дворове в страната.

„Неясно защо тя беше спряна сега от служебния кабинет на Радев“, каза Кралев. Той посочи, че ГЕРБ/СДС планира реформа в държавните спортни училища, повишаване на квалификацията на треньорите, организиране на международни състезания от най-висок ранг.

За предстоящата зимна олимпиада бившият спортен министър изрази надежда, че родните спортисти ще се представят достойно, както тези в Токио.

„Ще разчитаме, разбира се, най-вече на биатлона, където са най-големите ни успехи в последните години. Не трябва да се забравя и Алберт Попов, който се настани трайно в елита на ските, едно доста трудно постижение. Евгения Раданова се опитва да върне славата ни в шорттрека. Много ме радва и представянето на Александра Фейгин във фигурното пързаляне. Самото спечелване на квота в този спорт е невероятен успех“, коментира Кралев.

„На всички е ясно, че в зимните спортове с две пързалки и 200 километра писти няма как да дойдат успехите“, допълни кандидатът за народен представител. Той припомни, че кабинетът на ГЕРБ е направил сериозни стъпки за подобряване на инфраструктурата и подчерта, че успехите идват след целенасочени усилия в продължение на години.

„Още след Олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 г. направихме анализ съвместно с федерациите къде имаме най-голям потенциал за развитие и най-големи шансове за медали. Тогава разработихме специална програма за развитие на женската борба, на женския бокс и женското кану, и вече при тях успехите не са епизиодични, а се говори за българска школа в женската борба и женския бокс“, каза Кралев. По думите му художествената гимнастика е един от най-обгрижваните спортове у нас и резултатите са видими. И обобщи, че за него това е пътят към успеха – стъпка по стъпка, като се работи упорито, правят се инвестиции и се отстраняват проблемите.

За проблемите с ваксинацията в страната Кралев коментира, че е катастрофално ниска, защото служебното правителство е пропуснало летните месеци, които са най-удобни за провеждане на такава кампания. Според него заповедта за зеления сovid сертификат е дискриминационна. Задължително е за издаване на такъв да се признае и тестът за антитела, каза Кралев. Според него трябва да се разреши бързо и казусът на хората, за които не е препоръчително да се ваксинират. Комисията за защита от дискриминация вече препоръча на министъра на здравеопазването да преразгледа и прецизира заповедта си за зеления Covid сертификат.