Крили визитата на US сенатори заради Радев

1
2584
Снимка: архив
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Николай Димитров - ГЕРБ/СДС

Президентът се притеснявал, че посещението им ще отблъсне проруските му симпатизанти

Крайно дискретното посещение на шестима американски сенатори у нас преминало в пълна медийна тишина по настояване на кръга около държавния глава Румен Радев, съобщи Lupa.bg.

Вчера от семпло съобщение на американското посолство у нас стана ясно, че между 23-и и 25 август конгресна делегация с шестима сенатори, водена от Ричард Шелби, е била на посещение у нас и се е срещнала с представители на правителството и на американския бизнес в България. Медиите обаче разбраха за това постфактум, и то не от пресслужбата на Министерския съвет, а от страницата на посолството.

Въпросът е защо това посещение беше обвито в пълна медийна мъгла?

„Всички проамерикански действия на президента трябва да бъдат замъглени… Затова са мълчали. Затова и сенаторите дойдоха почти като криминални фигури. Всичко това е част от медийната политика на президентския щаб”, посочиха пред Lupa.bg запознати.

Те обясниха, че Радев се притеснявал да не разочарова симпатизантите си, които в по-голямата си част са проруски настроени, затова екипът му и служебното правителство направили всичко възможно знаковата визита да остане незабелязана.

„Два месеца преди решаващите президентски избори той не може да си позволи да афишира подобна външна политика. В същото време не може и да отклони посещението”, коментираха още приближени до „Дондуков” 2.

Държавният глава Румен Радев не искал да отблъсне и потенциалните избиратели от средите на БСП, които са върли противници на американската намеса във вътрешната политика на България. Това е и основната причина той да даде третия мандат за съставяне на правителство на социалистите – нещо като реверанс преди вота за държавен глава през есента.

Всъщност, както Lupa.bg писа вчера, реалните цели на посещението били следните: от една страна, САЩ нямат търпение в България най-после да се появи редовно правителство – за да реши проблема с Македония. От друга, от България се очаква да разполага войски, военни бази, военни установки – в навечерието на предстоящи военни конфликти с Русия.