Кулеба в Народното събрание: Тези, които не ни помагат днес, помагат Русия

0
74
Теодора Генчовска и Дмитро Кулеба Снимка: 24 часа

Правителството и парламентът на България знаят перфектно какво иска Украйна, заяви украинският външен министър

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба продължи поредицата си от официални разговори в рамките на визитата си в София. След като във вторник проведе срещи с премиера Кирил Петков и външния министър Теодора Генчовска, след срещата си в сряда сутринта с държавния глава Румен Радев  влезе в Народното събрание. Там той проведе разговор с председателя на най-висшия законодателен орган Никола Минчев и участва в закрито заседание на комисията по външна политика.

„Правителството и парламентът на България знаят перфектно какво иска Украйна. Но ние подхождаме с уважение към политическата ситуация в България и оставяме на парламента и правителството да решават как, с какво и кога да подкрепят Украйна“, коментира пред представители на медиите в кулоарите на НС той, въпреки че в програмата му не бяха предвидени официални изявления.

„Когато водиш война, се нуждаеш от всичко – от патрони до бойни самолети. Отправихме едни и същи искания към всички държави, членки на НАТО, България ги знае. Аз уважавам вътрешнополитическата ситуация, но искам да кажа – тези, които не ни помагат днес, помагат Русия“, добави той.

Украинският първи дипломат изрази задоволство от проведените срещи с министър-председателя Кирил Петков, външния министър Теодора Генчовска и президента Румен Радев.

„България направи много от политическа гледна точка за европейската ни интеграция, отнесохте се много добре с бежанците ни. И отново – що се касае до военна подкрепа, взимам предвид вътрешнополитическата ситуация у вас и оставям решението на правителството ви“, каза още Кулеба.

И въпреки нееднократното му акцентиране върху това, че уважава „вътрешнополитическата ситуация“ в България, украинският министър отново подчерта: „Тези, които се колебаят, които говорят против помощта с оръжия и друго военно оборудване за Украйна, те фактически подкрепят руската агресия и убийствата на нашите граждани“.

Самият Кулеба не е поставял ребром въпроса за доставка на оръжие в рамките на закритото заседание на Външна комисия в НС, но въпросът е бил обсъден, като вносителите на двете предложения за отпускане на такава помощ – „Демократична България“ и ГЕРБ са изразили позициите си по темата, стана ясно то думите на външния ни министър Теодора Генчовска. И още – при разговорите вчера във Външно министерство тази тема не е била дискутирана, но после е влязло сред темите при разговорите между Кулеба и Кирил Петков, стана ясно от думите на външния ни министър/News.bg