Кузман Илиев: Планът за възстановяване е тежък провал на правителството

0
382
Кузман Илиев

На стратегическо равнище проспиваме ключови елементи, които могат да застрашат енергийната сигурност на България, твърди икономистът

Ако се лишим от руския газ много рязко, без да сме готови за това и просто свалим картите пред нашите алтернативни доставчици, това, което ще се случи, е, че той ще поскъпне изключително много за нас.“ Това каза за БНР икономистът Кузман Илиев.

„Някои европейски държави са критично зависими от руските енергоносители. Неслучайно германците са против енергийния пакет от санкции, защото ще влязат в много тежка рецесия. Зависимостта им е 50%, повече от нас. В Австрия е над 80%, унгарците и повече. Тоест има една част от Европа, която не може просто с лека ръка да го спре, защото директно влиза в рецесия. А Германия влезе ли в рецесия, влизаме всички ние. Като воденичен камък ще ни повлече надолу“, допълни още Кузман Илиев.

„Проблемът е на общоевропейско равнище. Така, както проспахме енергийната зависимост, която се оформи по отношение на Русия и в един момент, когато се разделиха геополитическите интереси и блокове, тази зависимост избуя, така сега забелязваме една още по-голяма зависимост на Европа и на България – зависимостта по отношение на критичните, стратегическите ресурси: редкоземни метали, минерали, изключително важни химически елементи, които в огромната част европейският континент внася от Китай. Тоест вече говорим за проблем, който касае ресурсната сигурност и индустриалния живот на европейската икономика и на българската в частност. Нещо, което е много подценявано в момента“, заяви Кузман Илиев.

„Сега, за да отговорим на енергийното предизвикателство, ускоряваме т.нар. зелен преход към нисковъглеродна икономика, но индустриалните метали, които са ключови за всяко от тези решения, в голямата си част се внасят ако не от Русия, то от Китай или от юрисдикции, които комуникират добре и с двете държави от новия обособен източен блок“, подчерта Кузман Илиев.

По темата с „огромните масиви с батерии“ икономистът поясни, че, „както и да го гледате, литият, който е ключов, трябва да дойде от Китай“ и ако се тегли чертата, в един момент ще се окаже, че „този зелен преход ни прави изключително зависими от нашите моментни геополитически противници“.

Илиев се солидаризира с позицията на синдикатите, че Планът за възстановяване е „тежък провал“.

„На стратегическо равнище ние проспиваме ключови елементи, които могат да доведат до застрашаване на енергийната сигурност на България. Инфлацията е функция на това колко пари ще напечатат централните банки и до каква степен Европа ще продължи започналото през последните десетилетия енергийно сепуко“, коментира Кузман Илиев.

„Не може да решите проблема, без да установите причината, а причината е, че има много пари в системата. Не спрат ли да го правят, не вдигнат ли лихвите, не са ли готови да изпият горчивото хапче на многото фалити – защото всички задлъжняха страшно много заради евтиния кредит, който дават последните години изкуствено, парите ще продължават все повече и повече да ни заливат“, каза Кузман Илиев.