Лалов, който наричаше Борисов „кретен“, пуснал сигнал срещу него, че обидил Рашков

0
483
Снимка: архив
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Николай Димитров - ГЕРБ/СДС

Правилата важат за другите, но не и за бившия съдия и неговите съпартийци от ДБ

Столичният общински съветник от ДБ Методи Лалов е сезирал Районната прокуратура – Бургас, за извършено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов едро хулиганство, похвали се той във фейсбук. Според Лалов с обиди към Бойко Рашков Борисов е извършил „престъпление от общ характер против реда и общественото спокойствие“ и е нарушил „допустимите граници на свободата на изразяване на мнение“…

Точно бившият съдия и неговата коалиция обаче щяха отдавна да бъдат санкционирани, ако пускаха подобни сигнали и срещу себе си, когато обиждаше доскоро действащият премиер и неговите министри, пише Tribune.

Защото опозицията винаги е имала пълната свобода да отправя обиди и да се изразява, както намери за добре. И те не се свеняха да го правят – включително по време на пандемията, когато доверието в държавността и лекарите беше от първостепенно значение.

На 12 ноември 2020 например абсолютно същият Лалов заяви по отношение на тогавашният министър-председател: „Бoриcoв e крeтeн, тoвa oтдaвнa e яcнo. Нямaт ли oбaчe дocтoйнcтвo двaмaтa дoктoри, тa плюят нa прoфecиoнaлнaтa cи чecт и дocтoйнcтвo, кaтo ce cъглacявaт дa бъдaт чacт oт дeбeлoврaтия aвтo-PR нa Бoриcoв? Нe им ли плaщaмe зaплaти, зa дa изпълнявaт зaдължeниятa cи в oблacттa нa здрaвeoпaзвaнeтo, a нe в рaбoтнo врeмe дa ce търкaлят пo пътищaтa?“. Изказването беше по повод вече „изчегъртаният“ шеф на „Пирогов“ проф. Асен Балтов и здравният министър тогава проф. Костадин Ангелов, които заедно с Борисов направиха инспекция в провинцията.

Точно заради подобни свои думи Лалов е великолепен пример за това, че правилата важат за другите, но не и за него. Той самият нееднократно напълно безнаказано е отправял обиди, които трудно биха му се разминали без дела за клевета в друга държава. При нас обаче бившият съдия се разминаваше, без някой да му направи забележка.

„Бойко Борисов, всички знаем, че си ужасно прост, но тази арогантност надхвърля всякакви граници! Никой не отговаря за постъпките на неговите предшественици. Всеки носи отговорност единствено за собственото си поведение. Ясно ли е, мутро?!“, пише той през юли 2020.

„По време на некадърното и корумпирано управление на Борисов огромен брой българи, основно млади хора, бяха прокудени от родината си. Кражбите и униженията, корупцията, липсата на върховенство на правото, шуробаджанащината, липсата на реална конкуренция, бюрокрацията са непоносими за всеки почтен човек у нас“, гласи негов статус през декември.

Или още: „Борисов е опасен за живота и здравето на хората. Некадърността и корупцията на неговото управление убиват. Оставка, тъпи мутри!“…

Човекът, който поддържаше Методи Лалов в кампанията му, известен с близките си отношения с Цветан Василев, Георги Георгиев е също изключителен пример за това, как можеш да обвиняваш човек, да го обиждаш и псуваш и никой да не ти търси сметка. Същият Георгиев от „Боец“ е отправял какви ли не закани срещу Борисов, включително и такива за живота му, но никой не му търси сметка.

По-долу не пада и Христо Иванов, който всъщност е… бивш министър и вицепремиер, издигнат от ГЕРБ. Тази пролет, вече като еманципиран политик, Иванов заяви:

„ГЕРБ е на кръстопът и трябва да избере между поведението на личен жив щит на Борисов или тези хора започват да разсъждават за продължаване на политическото си битие, само че това означава без Борисов. Защото наличието на Борисов там ги прави тотално токсични и ги обрича на ролята на мафиотско семейство. Борисов е името върху корупционния модел“.

Малко по-късно Христо Иванов нарече Борисов и „балкански вариант на латино диктатор“ – тогава обаче Борисов вече не беше премиер, затова това му изказване отива в графа чисто човешка обида към някого, който си обиждал безнаказано с години, но наричаш диктатор въпреки това.

Декември миналата година Атанас Атанасов, пак от ДБ, написа във Фейсбук профила си цял анализ на тема „Борисов, проститутките и КГБ“, но първенец на тема обиди е Радан Кънев, който не е спирал от 5 години.

През 2016 Кънев коментира и изключването на Петър Москов от ДСБ така: „Не очаквайте да кажа за него лоша дума (за Москов), нашите политически пътища се разделиха – заобиколиха туловище на Бойко Борисов от двете страни, а туловището е голямо“. Пак през същата година той каза, че Борисов е с манталитет на „малък човек“: „България не е малка държава на европейско ниво. България е малка държава единствено по икономика и по манталитет на малки хора, които ни управляват. България е толкова малка, колкото е малък Бойко Борисов“.

„Няма да коментирам човек, който четири пъти през живота си е напускал поста преждевременно, за да избяга от отговорност и да спечели повече гласове на следващите избори. Аз го нарекох на нашето съвещание „булката беглец“, съвпада му и с инициалите. Той е приключен, чао“, заканва се отново през 2016 Радан Кънев.

През същата година се роди и крилатото „Абе Бай Х‘й, ти с кого се държиш така бе?“ – от същия автор.