Личните лекари получават по 4 флакона с РНК ваксини

0
26
Снимка: архив

Дози от препарата на „Пфайзер” ще има и за пунктовете за имунизация в болниците

За първи път общопрактикуващите лекари получават днес по 4 флакона с РНК ваксини. От сутринта те се редят на опашка пред Столичната РЗИ за получаване на препаратите.

„Раздаването ще става по организиран ред. Предвидени са по два флакона от ваксината на „Модерна“ и по два от тази на „Пфайзер“ като начало. От препарата на „АстраЗенека“ ще могат да вземат каквото количество са заявили предварително“, обясни доц. Лили Маринова от РЗИ-София пред бТВ.

Във всеки флакон „Пфайзер” се съдържат по 6 дози ваксина, а флакон „Модерна” съдържа 10 дози, уточни доц. Маринова.

„За съжаление количествата са малки. Призовавам пациентите, които са записани при нас, да не звънят по телефоните и да не пращат SMS, тъй като трябва организация“, посочи д-р Георги Миндов, председател на Националното сдружение на софийските общопрактикуващи лекари. Според него е важно да се знае, че личните лекари ще прилагат РНК ваксините приоритетно – първо за пациенти над 65 години и за пациенти с хронични заболявания над 45 години.

Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов съобщи вчера за „зелени коридори” за ваксинация за хора с хронични заболявания и възрастни над 65 години.

В понеделник в страната ни пристигнаха над 62 хиляди дози от препарата на „Пфайзер”, като освен към личните лекари, количества дози от ваксините ще бъдат разпределени и към големите болници, в които има по няколко пункта за имунизация. Те ще трябва да обособят по един специално за хората от приоритетните групи в четвъртата фаза.