Липсва животоспасяващо лекарство за страдащи от рядко заболяване

0
24
лекарства
Снимка: архив

Около 1500 души в страната са с миастения гравис

Около 1500 души са хората в България, които страдат от рядкото заболяване миастения гравис и се нуждаят от лекарство, за да оцелеят. Те обаче алармират, че животоподдържащите медикаменти липсват в аптечната мрежа.

„Ние не можем да живеем без тези лекарства. Не можем да водим живота, който и без това не е толкова пълноценен. Министерството на здравеопазването ни обрича на смърт. Нямаме друго лечение”, посочи Нели Върбанова.

Тя, както и останалите с рядкото заболяване, се страхуват, ако останат месец без лекарствата, които приемат ежедневно, защото може да загубят живота си.

„С тези лекарства в момента съм на крака. Заболяването е подобно на множествена склероза – отслабване в мускулите, говора, челюстта, преглъщането, двойно виждане. Хората са обречени на смърт без тези лекарства”, допълни тя.

От организацията на болните от заболяването са отправили и запитване към министерството. „Към този момент отговорът е, че фирмата, която внася лекарствата, просто е спряла, без да ги предупреди. Докато в другите европейски държави медикамента го има. Само за България е спрян”, поясни Върбанова.

От фирмата вносител на липсващото лекарство обявиха за NOVA, че доставките на медикамента в България ще бъдат възобновени в началото на юли 2023 г.