Любомир Каримански: Цените на храните нарастват с темп от 21.3%, това е притеснително

0
31
Любомир Каримански Снимка: архив

Темпът на инфлация ще бъде критичен и за приемането на България в еврозоната, посочи шефът на бюджетната комисия

„Цените на храните нарастват с темп от 21,3%, това е притеснително! Този шок от инфлацията, който претърпява нашата икономика, ако не успеем да го овладеем, той ще бъде критичен и за приемането на България в еврозоната“, подчерта на кръглата маса по време на бюджетна комисия нейният председател Любомир Каримански. Според него теми като въвеждане на еврото у нас, ръст на цени и инфлация трябва да се дискутират доста по-често, тъй като те са в основата за икономическия растеж на нашата страна.

Председателят на бюджетна комисия отбеляза, че Брюксел очаква инфлацията в България да достигне около 12% (11,9%) през 2022 г., което ще бъде двойно по-високо от самия ЕС и еврозоната.

„Цените на храните нарастват с темп от 21,3 процента, което е силно притеснително. Движещ фактор на инфлацията е нарастването на цената на газа със 138,8 процента на годишна база през април 2022 г., следвано от твърдото гориво и топлоенергията“, коментира Каримански. Той посочи, че за храните най-голямо увеличение е установено при животинските и растителните масла и мазнини (+43,6%), зеленчуците (+32,4%), хляб и зърнени храни (+23,8%), както и млякото и млечните продукти (+21,2%).