Кирил Петков: Караджов е просто един брокер на Трифонов, Каримански беше червена линия

0
203
Кирил Петков Снимка: фейсбук

Балабанов пратил есемес на Бориславова за номинацията на Рашков за шеф на КПКОНПИ: „Не“

Кирил Петков предложи и шефа на БНБ да разследва корупцията, защото всички парични средства минавали оттам. Именно затова не искали и Любомир Каримански, защото червената им линия е корупцията и за тях имало риск, че той не може да изпълни ролята си на гуверньор, стана ясно на брифинга днес.

Петков звъннал на Слави Трифонов, за да поиска друг на мястото на Каримански, но от онзи момент двамата спрели да общуват. „Дори на срещата в Рим, аз отидох при Тошко Йорданов и му казах, че е време да започнем да говорим, а той ми каза, че не е оторизиран да говори с мен“, заяви Петков и допълни, че все пак коалиционните съвети продължавали, но без връзка с Трифонов.

По думите на премиера Гроздан Караджов поискал нови 3 милиарда за МРРБ, които да отидат в същите тези строителни фирми, където той видял, че „изнасят чанти с пари“. Така у Петков се зародил страх, че с тези пари ще хранят същите тези хора, срещу които се обявили.

„В този момент е война и най-лошото, което може да се случи, е нови избори и служебно правителство. Това е стилът на Слави, играе силово и не му пука какъв е резултатът за народа. 7 милиона човека да разчитат на този анализ“, допълни още премиерът и според него нямало отговорен политик, който да пусне в този момент държавата по тази спирала.

„Трифонов не разбира от финанси, външният ни заем е с 2 млрд. по-малко, а тези 10 млрд. са, за да се рефинансира съществуващ заем. Тези хора бяха в политиката, за да се опитат да вземат едни обществени поръчки през АПИ, когато това не се случи, те излязоха“, продължи с обвиненията Петков.

Кирил Петков обяви, че не можел да говори с ГЕРБ, докато Бойко Борисов „стоял отзад и си пушел пурата“, защото бил привърженик на чистия въздух. С ДПС също не можели да говорят заради Делян Пеевски, защото не можел да се прибере и да се погледне в огледалото. „Възраждане“ също не били вариант заради проруските им изявления.

„Моята надежда е да има 12 независими, отговорни депутати от ИТН, които да застанат до нас и да кажат, че държавата е по-важна. Няма начин всичките да се радват и да са толкова безотговорни като техния лидер“, заяви още Петков.

Запитан къде са похарчени 9 млрд. лева за 9 дни, премиерът препоръча на всички да изгледат интервютата на Асен Василев. „Обещавам още днес да публикуваме къде са отишли парите“, заяви Петков.

Беше ми заявено, че ако имам проблем с г-н Караджов, имам проблем с г-н Трифонов, защото г-н Караджов е просто един брокер“, обяви още Петков.

Партенка било, че Весела Чернева е външен министър в сянка и се оттеглил напълно от тази тема, като оставил единствено МВнР да води тази политика. „Сделката, която изглежда, че с помощта на външно министерство ще бъде безпрецедентен успех, европейските ни партньори ще се съгласят да се случи първата междуправителствена конференция единствено през смяна на конституцията“, заяви още Петков, но уточни, че това не било договорено.

Отношенията му с Румен Радев пък охладнели, защото имали различия по темата с Украйна. Според президента не трябвало да се намесваме в този конфликт, защото сме близо до Русия, а Петков не бил съгласен, защото трябвало да покажем ясно евроатлантическата си ориентация.

Петков се ожали, че голям проблем на това правителство е, че работи по 20 часа и нямали време да си направят пиара, защото икономиката растяла, с бежанците се справили, вдигнали пенсиите, справили се с газовата криза.

По отношение на предложението Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ, Петков заяви, че Станислав Балабанов от ИТН е пратил есемес до Лена Бориславова с „не“./ Tribune.bg