Махат шефа на ДАТО, за да сложат зетя на ген. Стоименов

0
1863
Ген. Стоимен Стоименов /вдясно/ Снимка: ПИК

Бисер Борисов е зет на бившия зам.-директор на Разузнавателното управление на МО – РУМНО

Тодор Александров

Правителството, респективно Бойко Рашков-Дамаджаната, реши да уволни шефа на дирекцията за подслушване и проследяване – ДАТО Цветан Китов. Мотивите са общи – извършил недопустими действия, уронил престижа на агенцията и т.н.

Според запознати Китов, който е шеф на ДАТО от времето на Пламен Орешарски, е освободен, за да може на негово място да седне протежето на Рашков – Бисер Борисов. В момента Борисов е зам.-директор на службата.

Доброто познанство между Бойко Рашков и Бисер Борисов се дължи на важен кадър на някогашните комунистически служби – ген. Стоимен Стоименов, чиято професионална биография включва и поста заместник-началник на Разузнавателното управление на армията (РУМНО). Интересна подробност е, че макар да има добри контакти в БСП, за около година – 2012-2013 г. – вече като запасен офицер, Стоименов успява да стане съветник по националната сигурност на президента Росен Плевнелиев.

Източници от службите за сигурност са категорични, че издигането си до заместник-директор на ДАТО Бисер Борисов дължи на факта, че е зет на о.з. ген. Стоимен Стоименов.

Преди две години в публикации в медиите се твърдеше, че Стоименов водил предварителни разговори за създаването на политически проект с лидер Румен Радев. Факт е, че поне до началото на 2020 година темата със създаването на „президентска партия“ бе актуална, но по-късно бе замразена, което съвпадна с учредяването на „Има такъв народ“.

Отново според публикации в медиите Стоимен Стоименов се явява като „кръстник в сянка“ на едноименното седмично издание на кръга „Капитал“. Твърди се, че Стоименов е подбрал трима младежи – синове на доверени офицери от Държавна сигурност и УБО, които поставили началото на финансовия седмичник. Сред тях бил и Иво Прокопиев, чийто баща преди 10 ноември е шеф на ловно стопанство и офицер от УБО, което по-късно се трансформира в Национална служба по охрана.

Причина за краткия период, в който Стоимен Стоименов съветва Росен Плевнелиев по въпросите на националната сигурност, се оказват разкритията, че сестрата на съпругата на заместник-директора на ДАТО е женена за оперативно интересния Самир Искандер Франсис, който е имал общ бизнес със Златомир Иванов–Баретата и експулсирания от България като заплаха за националната сигурност руски бизнесмен Константин Циганов.

Както Breakring.bg първи писа, веднага след встъпването си в длъжност като вицепремиер и министър на вътрешните работи в служебното правителство на Румен Радев Бойко Рашков е провел продължителна среща в кабинета си със заместник-директора на Държавна агенция „Технически операции“ Бисер Борисов.

Източници от ДАТО твърдят, че след срещата при Рашков Бисер Борисов се е върнал в службата и е поставил две задачи на най-верните си подчинени. По първата е изискал всички разработки на служителите на МВР, които са били обект на пряко прилагане на специални разузнавателни средства във връзка с разследвания за купуване на гласове.

Справката трябвало да съдържа и имената на полицейски началници, които може да са попаднали случайно при разработването на трети лица във връзка с изборния процес. Информацията следвало да бъде предадена на Бойко Рашков до броени дни, като целта й била да послужи както за масова чистка в МВР, така и да потвърди внушенията, които представители на „протестните партии“ традиционно правят, че изборите в България се решават от шефовете на полицията по места. Подобни твърдения, но без доказателства и конкретика, често отправя и президентът Румен Радев, макар през 2016 г. да спечели избори, организирани от тогавашния кабинет на ГЕРБ и Реформаторския блок.

Втората задача, която Бисер Борисов възложил на верните си служители в ДАТО и която изглежда е получил отново в кабинета на служебния вътрешен министър, би могла да се тълкува като грубо нарушение на Закона за специални разузнавателни средства.

Изискани били всички записи на оперативно интересни лица, които се съхраняват в ДАТО и по които протича името на главния прокурор Иван Гешев. Въпросните материали можело да се използват за изготвянето на компромати срещу обвинител №1, които да бъдат разпространени в медии, а по-късно да послужат и за евентуално искане до ВСС за отстраняването на Гешев. Дали Рашков е разпоредил на Бисер Борисов да започне и персонално разработване на комуникацията на главния прокурор, не е известно, но дори и да е станало, то няма как да се осъществи по законов път, тъй като магистратите се ползват с имунитет, а за прилагане на специални разузнавателни средства се изисква и разрешение от съдия.

Ще спре ли с назначаването на Бисер Борисов нерегламентираното подслушване и има ли качества Борисов за този пост?