Майката на детето с изгорените крака: Недопустимо е в двора на училището да се случва всичко това!

0
108
Пепи Тотова-Коловска Снимка: фейсбук

Моята вина е най-голяма, признава директорът на училището в Перущица

Майката на момичето, което е с изгаряния по краката, след като игра в двора на училище „Петър Бонев“ в Перущица, е възмутена от случилото се с детето ѝ. Тя определи случката като „недопустима“ в двор, където играят деца, като подчерта, че това е втори подобен инцидент за година.

„Според вас, кой трябва да поеме отговорност, за следния инцидент? Вчера на 01.12.21 г., изпращаме сина ни Александър Тотов жив и здрав на училище. Към 10 часа се обаждат на съпругът ми, че Александър си е изгорил двете крачета в необезопасена зона, на която се изхвърля ежедневно жар от котела в сградата. Той, не знаейки за нея, пада и се запалват обувките и чорапите на детето ни. Вследствие на което има изгаряне 2-3 степен. Това е недопустимо в двора на училището, където децата играят, да се случва всичко това! Това е втори случай в рамките на една учебна година“, пише разтревожената майка.

Дано детето се оправи! Това се моли директорът на основно училище „Петър Бонев“ в Перущица Бойко Иванов, пише „24 часа“.

„Разбирам гнева на родителите. В такива случаи те не оневиняват никого, защото са си поверили децата на нас и ние сме длъжни да ги пазим“, каза разстроен Иванов, който е с голям педагогически и административен опит.

По думите му вчера, на 1 декември, в голямото междучасие децата били пуснати за отдих. Заради пандемията класовете били разпределени на зони. Няколко ученици заедно с 5-класника Александър Тотов отишли в задния двор на училището, където огнярят изхвърлял пепелта от котела.

„Едно от децата започнало да я прескача. Направил го един-два пъти и на третия не могъл и паднал в самата пепел. Отдолу обаче е имало жар, която подпалила чорапките му. Петокласникът започнал да ги сваля, но крачетата му обгорели“, описа директорът. Веднага пострадалото дете било заведено при медицинската сестра в училището, която му превързала раните.

Според директора парнаджията на училището е допуснал небрежност, като не е хвърлил вода върху пепелта от пелетите.

„Училищният ни двор е голям и в задната част, където не ходят ученици, е отредено място за пепелта. Но белята вече е факт. Самият парнаджия си призна вината. Той е от 4 г. на работа при нас и е отговорен човек. Спазва трудовата дисциплина“, каза директорът.

Той признава, че неговата вина е най-голяма, защото като ръководител трябва да се грижи за учебния процес и за организацията в училището.

Просветният инспекторат в Пловдив вече е назначил проверка.