Македонецо, знай си мястото!

0
99
Гробът на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас"

Няма лошо и днешни македонци, като президента Стево Пендаровски например, да почитат Войводата. Но е редно да го правят със съзнанието, че той не е техен герой, а е такъв на македонските българи

Александър Йорданов Снимка: фейсбук

Александър Йорданов, фейсбук

НЕУДОБНИ ДУМИ: МАКЕДОНЕЦО, ЗНАЙ СИ МЯСТОТО!

Няма място за спор. Македония е била българска, а македонците са се самопределяли като българи, както са го правили и правят днес добруджанците например. Днес РСМ не е българска и в нея само част от гражданите й се самоопределят като македонци, а останалите се самоопределят като българи, албанци, сърби, турци, роми, власи, а Конституцията на тази млада държава казва, че в нея живеят и други народи.

Що се отнася до Гоце Делчев той сам е твърдял, че е българин и че се бори за свободата на македонските българи. В този смисъл той няма отношение към днешните македонци, но българите в РСМ би трябвало да го почитат. В България го почитаме. Има град на негово име. Има паметници. Голям български и световен поет – Пейо К. Яворов, е написал първата негова биография, която е съхранила мислите и думите му. Нито един македонец не е написал и два реда приживе за него.

Но няма лошо и днешни македонци, като президента Стево Пендаровски например, да почитат Войводата. Но е редно да го правят със съзнанието, че той не е техен герой, а е такъв на македонските българи. Лошо е, ако не разбират това. Ще означава, че нямат знания нито по история, нито по география. Не си познават миналото, затова и грешат за настоящето.