Македонските българи недоволни от срещата си с Кирил Петков

0
565

Според тях премиерът не е акцентирал достатъчно върху въпроса за вписването им в конституцията

Организациите на македонските българи изразиха своето разочарование след срещата с премиера Кирил Петков, съобщи БНТ.  Според тях срещата е продължила твърде кратко, само 10-15 минути и те не са успели да повдигнат въпросите, които са искали да поставят пред него. Македонските българи смятат, че Кирил Петков не е акцентирал достатъчно върху въпроса за вписването им в конституцията.

Противоречиви са реакциите в Скопие след посещението на премиера Кирил Петков в югозападната ни съседка. Управляващите и президента на страната обявиха, че България е направила отстъпка, а опозицията – че Скопие е направило крачка назад в преговорите със София.

Отстъпление от българската позиция и малка дипломатическа победа за РСМ – така медиите тълкуват резултатите от посещението на премиера Кирил Петков. Още преди премиерът да излети за София, президентът на югозападната ни съседка Стево Пендаровски даде интервю, в което отправи две основни послания към обществеността в РСМ.

Първо, той заяви, че България е направила крачка назад, съгласявайки се да използва краткото име Северна Македония, и второ – настояването на София македонските българи да бъдат вписани в конституцията на РСМ според него е директна намеса във вътрешните работи на страната му.

Оттук нататък очакваме на 25 януари двете правителства, които ще заседават съвместно в София, да се договорят за новите четири работни групи, които ще бъдат формирани.