Макрон е готов да организира среща София-Скопие за сключване на двустранно споразумение

0
47
Еманюел Макрон

Френският президент е разговарял с Радев и Ковачевски

Френският президент Еманюел Макрон изрази готовност да събере в Париж, „когато му дойде времето“, представители на властите в София и Скопие, за да сключат двустранно споразумение, което би позволило да започнат преговори за присъединяване на Република Северна Македония (РСМ) към Европейския съюз, предаде АФП, цитирана от БТА.

Франция, която е ротационен председател на ЕС до края на този месец, поддържа „от няколко седмици“ усилията за намиране решение на спора между двете страни, отбеляза снощи Елисейският дворец след телефонни разговори на Макрон с българския президент Румен Радев и с премиера на РСМ Димитър Ковачевски.

В комюникето пише още, че френският президент е изразил своята „пълна подкрепа за споразумение между двете страни, което би допринесло за добросъседските отношения (и) би конкретизирало европейската перспектива на Северна Македония“.

От ноември 2020 г. София блокира започването на преговори със Скопие за членство в ЕС заради двустранни спорове, свързани с езика и историята, отбелязва АФП.