Мария Габриел: Приоритетите на България са влизане в Шенген и ОИСР

0
32
Мария Габриел СНИМКА: МВнР

Трябва да погледнем и към други части на света – Япония, Индия, Латинска Америка, коментира тя стратегическите партньорства на страната ни

България да бъде активен член на ЕС, НАТО, задаващ посока, влизане в Шенген и еврозоната, както и членството в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това очерта като външнополитически приоритети на България вицепремиерът и външен министър Мария Габриел в началото на годишната конференция на министъра на външните работи с ръководителите на задграничните представителства на Република България, която се провежда днес в Резиденция „Бояна“. Конференцията е под надслов „България в многополюсния свят: предизвикателства, приоритети, решения“.

В събитието участват президентът Румен Радев, премиерът акад. Николай Денков, както и извънредните и пълномощни посланици, постоянните представители в международните организации и генералните консули на България, представители на изпълнителната власт – министри и зам.-министри.

Искрено се надявам да заявим, че в рамките на евроатлантическите си ценности има какво още да постигнем със САЩ и Обединеното кралство. Трябва да погледнем и към други части на света – Япония, Индия, Латинска Америка, коментира Габриел относно стратегическите партньорства на страната ни, цитирана от БТА.

След 100 дни на активна дипломатическа дейност можем да се гордеем с постигнати резултати. Разчитаме на всеки един от вас България да оформя решения, да определя посока, обърна се вицепремиерът и външен министър към участниците в дискусията. Тя отбеляза, че в основата на работата им са целите и приоритетите на държавата и извеждането на преден план на техния устойчив характер.

Трябва да продължим така, че да има ясни процедури за кариерно развитие на дипломатите, да устояваме достойното заплащане, подчерта Габриел. Тя припомни за актуализацията на дългосрочните командировъчни на дипломатите и добави, че предстои да бъде приет нов устройствен правилник на Министерството на външните работи.