Гълъб Донев: Мястото на България е в Шенгенското пространство

0
29
Гълъб Донев

Няма да допуснем българската граница, която е външна граница на ЕС, да се използва за вътрешнополитическа употреба, заяви премиерът

Мястото на България е в Шенгенското пространство, заяви служебният премиер Гълъб Донев в началото на днешното редовно заседание на Министерския съвет.

„Сигурно помните как започна мандатът на служебното правителство – с информация за проблемите за контрола на животни и стоки, които влизат в ЕС през граничния пункт Капитан Андреево. В края на мандата ни предстои да вземем решение, в което части от граничния пункт ще придобият статут на стратегически обект за националната сигурност“, посочи Донев.

Целта е да се върне сигурността и качеството на контрола на стоките, които влизат в ЕС.

„Няма да допуснем българската граница, която е външна граница на ЕС, да се използва за вътрешнополитическа употреба“, допълни служебният премиер.

Преди началото на работата по дневния ред на заседанието служебният премиер припомни, че днес се навършват 153 години от създаването на Българската академия на науките, която води своето начало от 12 октомври 1869 г., когато в Браила е учредено Българското книжовно дружество. Гълъб Донев призова да „ценим и следваме“ идеите на хората на знанието и честити празника на българските учени.