Мексиканец с испански паспорт е задържан за убийството в Хасково

0
108
Жертвата Тургай Сали Снимка: 24 часа

В колата, която ползвал под наем, е намерена гилза, която съвпада с оръжието на престъплението

Мексиканец с испански паспорт е задържан за простреляния мъж в Хасково, който по-късно почина в болница, съобщиха на брифинг от полицията и прокуратурата в областния град.

Според „24 часа“ задържаният се казва Виктор Омар.

На 13 февруари около 1,30 е получен сигнал за мъж, лежащ на улица в Хасково в безпомощно състояние, с огнестрелна рана в областта на седалището. Това е 33-годишният Тургай Сали. Той е откаран в болница в Хасково, а после е прехвърлен в Пловдив.

Иззети са две гилзи от два бойни патрона. Изстрелите са били два. Иззети са вещи, които сочат и доказват престъпление, спомагат за потвърждаване на извършителя. Разпитани са множество граждани, допълниха от полицията.

Вчера в университетската болница в Пловдив Тургай Сали е бил опериран, изваден е куршум от областта на таза – според разследващите той е съвместим с гилзата от същия калибър. След медицинската интервенция пострадалият е бил настанен в интензивното отделение в УМБАЛ-Пловдив, но е починал рано тази сутрин.

Разследващите са успели да разпитат жертвата, който дал описание на своя нападател – дрехи, физика и други специфични признаци, което е помогнало да се конкретизира кой може да е извършител.

„Пострадалият в разпита потвърди, че не се познават, а нападателят не говори български език“, посочиха още от полицията. Иззети са записи от видеокамери. Разпитани са свидетели и заподозряни, техните алибита, за да се сведе кръгът до минимум от вероятности. Част от тези доказателства сочат, че стрелецът многократно е наблюдавал дома на жертвата.

Предполагаемият извършител е бил в Хасково от 12 февруари, ден по-рано от нападението. Той е дошъл през Северна Македония.

Оръжието още не е намерено. Намерена е в колата гилза и биологичен материал, които са изпратени за експертиза. Към момента не е ясно дали е имал купен самолетен билет за излитане от България.

Работи се по всички версии – личностни, връзка с любовна история, както и разпространение на наркотици. До момента не е изключена нито една, без да са събрани достатъчно доказателства. Появиха се информации, че Сали е бил свидетел срещу наркобанда в чужбина.

Една от версиите е да има връзка със случая от 2018 с двама братя от Хасково, единият от които е задържан в Гърция.

Тургай Сали се е занимавал с търговия на хранителни добавки. Не е криминално проявен.

В хода на специализираната полицейска операция в хотел в София рано тази сутрин е задържан мексиканецът с испански паспорт, който се готвел да напусне днес страната.