Милен Велчев: Да не се внесе нов бюджет е най-добрият ход на служебния кабинет

0
95
Милен Велчев Кадър: БТВ

В навечерието на нови избори щеше да настане вакханалия, заяви бившият министър на финансите

Решението да не се внася нов бюджет за 2023 г., а да се предложи удължено действие на бюджета за 2022 г. е „най-добрият ход, който можеше да направи служебният кабинет“. Това заяви бившият министър на финансите Милен Велчев през bTV.

„В навечерието на нови избори щеше да настъпи вакханалия. България е в сериозен фискален проблем. Фискалната политика се състои в това да помага за ускоряване или забавяне на икономиката. Когато колата е по нанадолнище, не натискате газ, а спирачка. А предишното управляващо мнозинство, когато колата се движеше със страшно висока скорост, натисна газта“, каза Милен Велчев.

„Бюджетът не е този апокалипсис, който се представя. Ако нямаме нов бюджет, няма да има компенсации и помощи“, заяви Любослав Костов от КНСБ.

„Аз чувам това, което казват синдикатитие, но не можем да отричаме, че имаме финансов проблем. Ситуацията е много сходна с Великобритания. Там 30-годишните държавни облигации стигнаха 5%, не 6%, колкото са стигнали краткосрочните облигации при нас. И това коства поста на министър-председателя“, каза още Милен Велчев.

„Пари в държавата има, но трябва да се харчат разумно“, заключи той.

„По начина, по който се представя този бюджет, все едно някъде се събират едни пари и ние се чудим как да ги изядем и изпием тези пари“, коментира финансистът Гарабед Минасян, бивш член на УС на БНБ.