Министър Никола Стоянов със скандални разкрития за оръжейния сектор по времето на Нинова

0
263
Никола Стоянов и Корнелия Нинова Снимка: Министерството на икономиката

Държавата е оставила десетки компании без възможност да развиват своята дейност, казва той

Повече от 100 дни не е заседавал Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет. Специализираният орган издава лицензи и регистрации за дейности с продукти, свързани с отбраната. Административното блокиране от държавата е оставило десетки компании без възможност да развиват своята дейност – внос на суровини, жизненоважни за тяхната дейност.

След встъпване в длъжност на служебния кабинет бяха прегледани всички подадени заявления през изминалите месеци и на съвместно заседание, ръководено от министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов, общо 26 компании получиха своите разрешения и лицензи, съобщиха от ресорното ведомство.

Това е поредно закононарушение, с което сектор, в който десетки хиляди хора работят, е бил блокиран, коментира служебният министър.

Той поясни, че съгласно Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба, на всеки 30 дни трябва да бъде свиквано заседание на специализирания орган. Въпреки законовите текстове, неговият предшественик не е инициирал подобно заседание от месец май.

 

Министър Стоянов разказа и за чуждестранен инвеститор, който поради административния произвол и неяснота дали и кога ще получи своя лиценз, е обмислял излизане от страната ни.

Докато аз заемам този пост, министерството ще прави всичко по силите си да улеснява бизнеса, да насърчава инвестициите. Няма да допусна заради безхаберие да губим вече докарани нови производства в страната, категоричен бе той./ Novini.bg