Министър Василев призна: Държавата е финансово стабилна, приходите в бюджета се движат по план

0
6275
Асен Василев

Не се налага тегленето на нов дълг, каза той

До юли няма да се наложи теглене на нов дълг и фискално страната ни стои добре, заяви пред БНР финансовият министър Асен Василев.

Той посочи, че засега приходите в бюджета се движат по план, но има изоставане в акцизите на цигарите и на горивата. Той е получил уверение, че ще се навакса с това изоставане. Многото преструктурирания са довели до извънредни разходи, за които са отишли голяма част от буферите. Юни няма да се наложи теглене на нов дълг, вероятно и през юли няма да се наложи. Фискално стоим стабилно, обясни Асен Василев.

Министерството работи в посока на преориентиране на мерките към това да се помогне на бизнесите да преодолеят липсата на средства, да се завърти отново колелото и те по-бързо да започнат да генерират приходи.

„Идеята е да се помогне на бизнесите да започнат да работят, а не да им се плаща за това, че не работят. Това трябва да стане плавно и внимателно, за да не се създаде сътресение в икономиката“, категоричен е служебният финансов министър. Той обясни, че се подготвя и вариант на нов локдаун.