Бивш строителен министър на Радев съветвал Комитова срещу 20 000 лева

0
358
Виолета Комитова

Това става ясно от писмен отговор на вицепремиера и регионален министър Гроздан Караджов до депутата от ГЕРБ-СДС Николай Нанков

Служебната регионална министърка Виолета Комитова е дала 20 000 лева на предшественика си в друг служебен кабинет на Румен Радев – Спас Попниколов, за да черпи от него експертиза по пътната тема. За договорите се разбра от писмен отговор на вицепремиера и регионален министър Гроздан Караджов до депутата от ГЕРБ-СДС Николай Нанков, който е качен на сайта на Народното събрание. В него не се съобщава стойността им, а че са били в рамките на процедура по Закона за обществените поръчки, която позволява пряко възлагане до 30 000 лева. Договорите с фирмата „Строй Билд Инженеринг“, на която Попниколов е вписан като управител, са два, съобщава Караджов. А източници от МРРБ твърдят, че всеки един от тях е на стойност 10 000 лева или общо – 20 000 лева, съобщава „24 часа“.

Според отговора на Караджов със сключването на договорите се е запълвала установена в МРРБ необходимост от допълнителен експертен капацитет във връзка с промени в Закона за пътищата и за участие в различни работни групи. Изпълнителят е отчел, че е проучил опита на европейски страни за стойността на договорите, по които се изпълняват инфраструктурни проекти. А и чрез свой представител изпълнителят е участвал в заседания на работна група по промени в Закона за пътищата, както и в редица други работни среща.

От отговора на вицепремиера не става ясно дали съветите на консултанта са били използвани от министър Комитова, дали са били полезни и защо при наличието на цяла Агенция „Пътна инфраструктура“ се дублира дейност и се наема външен експерт. Нито защо е избран точно Спас Попниколов, чийто зам.-министър беше Комитова през 2017 г. Което навежда на мисълта, че просто се е търсил начин да се даде определена сума на човек от обкръжението на Радев, коментират служители в МРРБ.

Попниколов беше служебен регионален министър 5 месеца през 2017 г. в назначения от Радев кабинет с премиер проф. Огнян Герджиков. Преди да заеме поста, по информация в сайта „Медиапул“, той продава двете фирми, на които е едноличен собственик – „Строй Билд Инженеринг“ и „Друм консулт“. Дотогова първото дружество не е развивало дейност на пазара. Но „Друмконсулт“ е било наето през 2013, 2014 и 2015 г. от други фирми за работа по магистралите „Струма“ и „Марица“, както и за полагане на асфалтова настилка на ГКПП „Капитан Андреево“.