Министърът на енергетиката прекратил най-накрая меморандума с „Джемкорп“, не каза защо

0
131
Подписването на меморандума с Джемкорп

Министърът в оставка изтъкна, че този меморандум представлява единствено неангажиращ ангажимент и наличие на „добри намерения“

В изпълнение на решение от оперативно заседание на Министерския съвет от 20 юли 2022 г. министърът на енергетиката в оставка Александър Николов изпрати уведомление до Gemcorp Holdings Ltd и IP3 за прекратяване по взаимно писмено съгласие на сключения на 23 март 2022 г. необвързващ меморандум за разбирателство. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Заедно с уведомлението на страните е изпратено и подписано от министъра на енергетиката допълнително споразумение, което урежда отношенията във връзка с прекратяването на меморандума.

На днешното заседание на правителството министър Николов информира за предприетите действия и информацията бе приета за сведение, се посочва в съобщението.

„Меморандумът с GЕMCORP и IP3 CORPORATION не поражда каквито и да е ангажименти за България“, каза междувременно Николов по време на изслушване във Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около подписания от правителството меморандум за 1 млрд. долара с двете компании. Министърът в оставка изтъкна, че този меморандум представлява единствено неангажиращ ангажимент и наличие на „добри намерения“.

Николов не каза защо правителството на Петков прекратява отношения с въпросните компании.