Мистерията с Държавната петролна компания

0
218
Снимка: Pixabay

Година и половина 30 души не вършат нищо срещу 2600 лева заплата на всеки месечно

30 души получават всеки месец по 2600 лева държавни пари без да правят нищо. Това е по 78 000 на месец от бюджета. Кои са тези хора ? Това са служителите на Държавната петролна компания. Структурата уж бе пред закриване през февруари, но това не се случи. И хората продължават да си взимат заплатите като си клатят краката.

Предисторията е следната. През май 2020 по идея на тогавашните министри на икономиката и на финансите Емил Караниколов и Владислав Горанов Министерски съвет реши да бъде създадена Държавна петролна компания към министъра на икономиката, която да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти. Със създаването на държавното предприятие се предвижда, освен управлението на настоящите петролните бази, и изграждането на нови бази и бензиностанции, с което ще се подобри конкуренцията на пазара на горива в страната.

Това ще бъде в полза и на крайните потребители и ще е мярка за увеличаване на броя на данъчните складове в сектора на горивата. Това е в съответствие и с препоръките, които Комисията за защита на конкуренцията е отправяла при многократното извършване на секторните анализи за развитието на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на автомобилни горива в страната.

С изграждането на данъчните складове и бензиностанции, които ще бъдат в управление на държавното предприятие, ще се гарантира пряката връзка данъчен склад – краен разпространител на горива, което, от своя страна, ще осигури прозрачност и възможно най-ниска цена за потребителя. Така ще се постигне ефективност, предвидимост и сигурност за потребителя, че ще получи възможно най-ниската цена за най-високото качество, допълват от МС, обявиха тогава от правителството. Идеята дойде след като при въвеждането на извънредно положение в България, цените на бензиностанциите само в рамките на два месеца, варираха между 1,39-2,10 лв./л. за най-продаваните видове горива (бензин и дизел). Само за последната седмица на извънредното положение, в периода 4-10 май 2020 г., при среднодневна цена на освобождавани от данъчен склад горива (бензин и дизел) – 1,32-1,33 лв./л.

На същото заседание правителството предложи законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

В него се предлага създаването на държавно предприятие „Държавна петролна компания“ към министъра на икономиката, което да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти.

Законопроектът мина през Народното събрание. Като в преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се приеха и промени в Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС), с които се отменя специалният ред за лицензиране на данъчен склад при особени случаи, какъвто беше статутът на Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“.

За управляваните от държавното предприятие „Държавна петролна компания“ данъчни складове се предвижда регистрация по общия ред на акцизното законодателство. Регламентира се и от статута на тези данъчни складове да могат да се ползват доставчиците на горива при недискриминационни условия и при спазване на принципа на неутралност.

През октомври 2020 година кабинетът реши, че Държавната петролна компания ще получи през следващата година 50 млн. лв. За 2022 и 2023 г. Новата структура да получи по 30 млн. лв.

До тук добре. Но нищо повече, твърдят запознати. Идеята държавата да се намеси на пазара на горивата срещна и одобрение и съпротива. Но идеята си остана само на книга. B пocлeднитe дни oт yпpaвлeниeтo нa Бoйĸo Бopиcoв бe пpиĸлючeн и ĸoнĸypcът зa pъĸoвoдcтвoтo нa Дъpжaвнaтa пeтpoлнa ĸoмпaния, ĸaтo зa диpeĸтop бe избpaн Πayн Илчeв, ĸoйтo бe pъĸoвoдитeл нa Бългapcĸия инcтитyт пo мeтpoлoгия (БИM). В компанията са назначени 30 души. Но всичко спира до тук. След като на власт дойдоха служебните правителства на президента Румен Радев и политиците изчегъртвачи Държавната петролна компания е забравена. Не се предприемат никакви стъпки тя да поеме функциите на Държавния резерв и държавните складове с гориво. И работещите буквално бездействат. Но получават държавни заплати, като средната е по 2600 лева.

През февруари 2022 година вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова обяви, че пpaвитeлcтвoтo oфициaлнo e взeлo peшeниe дa зaĸpиe Дъpжaвнaтa пeтpoлнa ĸoмпaния. Πpeмaxвaнeтo нa тaзи ĸyxa cтpyĸтypa oбaчe мoжe дa ce cлyчи cлeд глacyвaнe нa нyжнoтo зa цeлтa зaĸoнoдaтeлcтвo в Hapoднoтo cъбpaниe, допълва Hинoвa пo вpeмe нa paзиcĸвaнeтo нa пpeдлoжeния пpoeĸт нa Бюджeт 2022 в ĸoмиcиятa пo иĸoнoмичecĸa пoлитиĸa и инoвaции в пapлaмeнтa. Това било заложено в споразумението между партиите от управляващата коалиция. Πoдгoтвямe зaĸoнoдaтeлни пpoмeни, нo бeзcпopнo ĸoмпaниятa ce зaĸpивa и възмoжнo нaй-cĸopo щe внeceм зaĸoнoпpoeĸт зa тoвa“, хвали се Нинoвa. До момента обаче такива промени не са внеси в деловодството на Народното събрание. Всичко това става на фона небивал скок на цените на горивата, които въпреки бодрите обещания на Асен Василев-Кокорчо, Нинова и Просто Киро летят нагоре и вече достигат до 3,50 за литър бензин.

Да не би пък четворната коалиция да е решила да назначи свои хора в Държавната петролна компания и въпреки „споразумението“ да забрави да я закрие. Остава да видим.