МО за падналия изтребител: Подп. Терзиев до последната секунда не е осъзнал къде се намира

0
70
Снимка кадър

Докладът по случая бе огласен пред вдовицата на пилота. Загуба на пространствена ориентация от страна на Терзиев е основната причина за катастрофата

От 15 години ВВС не са правили учение с нощни стрелби по движеща се мишена, стана ясно на пресконференцията на служебния военен министър Георги Панайотов, посветена на доклада за инцидента с разбилия се МиГ-29 край Шабла. Тя започна с половин час закъснение, след като приключи разговорът на военния министър със съпругата на загиналия подполковник Валентин Терзиев – Димитрина Попова, която беше поканена за среща.

„Министерството на отбраната приключи всички дейности, които по закон трябва и може да извършим във връзка с проверката на фактите и обстоятелствата около катастрофата с МиГ-29. Не беше лесно, особено намирането на „черната” кутия и взимането на решенията какво да се прави с нея. Мисля, че взехме правилните решения”, каза Панайотов. Били проведени разговори с всички участници в учението, разчетени били радарите и действията на министерството били „абсолютно прозрачни“.

Панайотов обясни, че не познавал подполковник Терзиев, но смята, че той е достоен, силен и добър човек.

Димитрина Попова попита какво значи загуба на пространствена ориентация. Според изготвилия доклада на МО полк. Петко Василев от Военна полиция пилотът подп. Терзиев до последно не е осъзнавал какво става и затова не е грешка.

„Не е формулирано като пилотска грешка, тъй като ние смятаме, че до последната секунда пилотът не е осъзнал къде се намира. В последната секунда той започва нормален доклад. Ако той осъзнава, че е в аварийна ситуация, не би започнал да го прави“, смята полк. Василев. По думите му според нормативната база на ВВС в направеното разследване се проследяват действията на пилота от излитане на МиГ-29 до катастрофата му, като е включена и предварителната подготовка на подп. Терзиев за учението.

От Военна полиция потвърдиха, че не са открити нарушения на пилота, които пряко да влияят на произшествието. Полк. Василев припомни, че в доклада на МО за инцидента обаче е установена неправилна преценка от групата за насочване. Това даде повод на вдовицата на подп. Терзиев да се поинтересува защо министърът на отбраната не е започнал служебна проверка по документи на инцидента, за да може длъжностните лица, за които се установи, че имат вина, да бъдат своевременно наказани.

„Военна полиция по закон няма право да посочва виновни. Прокуратурата ги търси, а военният министър след служебна проверка на документи, които в момента са в прокуратурата, държи посочените в нарушение лица за виновни“, уточни военният министър. На въпроса дали не се отдалечава много налагането на наказания в този случай, ако има установени нарушения, министърът бе категоричен, че давност на служебната проверка няма.

„Ясно е записано в закона, че проверката се извършва година след инцидента. Времето, през което се водят следствени действия, стопира този период. Прокуратурата посочи, че не са съгласни, докато водят разследване, да се прави и служебна проверка по документи от министъра на отбраната“, призна военният министър.