„Морска администрация“: Корабът „Вера Су“ вече се смята за потънало имущество

0
95
Снимка: БТВ

Разтоварването при най-оптимистичен сценарий може да започне на 1 ноември

„Корабът е с промяна от последните два дни и няма възможност за качване на допълнително хора. Затова се взе решение водолазите с военния катер на гранична полиция да се качат на плавателния съд.

Водолазите направиха снимки и видео, което установи, че машинно отделение е потопено, защото тежките врати, които трябва да са добре уплътнени, не са и през тях влиза вода. Корпусът на кораба и машината са наводнени“, обясни началникът на „Морска администрация“ капитан Венцислав Иванов, след като водолази стигнаха в бурното море до плавателния съд.

По думите му кораба е в стабилно състояние, няма да потъне, защото е заседнал.

„Очакваме и корабособственикът да реши какво ще прави, дали се отказва от него. Към момента не може да се определи състоянието на товара, защото мястото се залива с вода. Утре ще се прегледат снимките и видеоматериалът и ще се прецени“, каза той.

Разтоварването при най-оптимистичен сценарий може да започне на 1 ноември.

„Нямаше как да се вземат документи“, обясни Венцислав Иванов

„Лесно оттук нататък няма, нещата са трудни и сложни, като изискват голяма концентрация“, каза той. Очаква се становище на МОСВ за опасността на товара, което ще бъде представено на Института по океанология и тогава ще се преценява какво да се прави с него.