Москва ни праща свещеник от меката на шпионажа Виена за руската църква в София

0
70
Руката църква в София.

Изгоненият от България Васиян Змеев отива в Йерусалим, за да работи срещу Вселенската патриаршия

Светият синод на Московската патриаршия назначи Владимир Тищук за нов предстоятел на Подворието в София. Той служи в храм „Св. Николай“ във Виена. Архимандрит Васиан Змеев, който беше изгонен, заради шпионския скандал у нас е назначен за началник на руската духовна мисия в Йерусалим.

Това е станало ясно след вчерашното заседание, съобщава БНТ.

Тези назначения са твърде любопитни. Странно защо руският патриарх Кирил, полковника от КГБ Гундяев, изпраща човек от австрийската столица, а не от самата Русия. С какво ли се е занимавал свещеника Тищук в столицата на световния шпионаж Виена?

Още по-любопитно е изпращането на изгонения за шпионаж от България Васия, Змеев, в руската мисия в Йерусалим. Според запознати Змеев явно се е издигнал сериозно след мисията си в София, защото задачата му в Йерусалим ще бъде да работи срещу Вселенската патриаршия. Тя е най-големият враг на руската православна църква заради подкрепата за УПЦ.

На 4 октомври Кирил-Гундяев обяви, че в най-скоро време ще изпрати нов свещеник за църквата „Свети Николай Чудотворец“, затворена от руския посланик Митрофанова след изгонването на Змеев. Гундяев обеща храмът да отвори врати възможно най-бързо.

Както Breaking.bg единствен писа българските спецслужби са засекли внасянето на компоненти за подслушване в храма, който е превърнат в рупор на руската политика, а българските свещеници са прогонени.