МВнР: Само и единствено Русия носи отговорност за войната

0
41
Костадин Коджабашев

Позицията на България остава в подкрепа на Украйна

По никакъв начин не мога да приема, и ние като държава, обвиненията на г-жа Захарова, че София носи пълна отговорност за удължаването на ескалацията на конфликта в Украйна. Отговорност за тази война има само и единствено Русия. Това заяви заместник- министърът на външните работи и говорител на Министерството на външните работи(МВнР) Костадин Коджабашев на брифинг във ведомството.

Изказването му е в отговор на журналистически въпрос за изявлението на говорителя на руското Министерство на външните работи Мария Захарова. Вчера Захарова каза на брифинг, че „Русия разглежда решението на България да предостави военна помощ на Украйна като пореден неприятелски акт, който ще доведе до по-нататъшно влошаване на двустранните отношения“.

По думите на Коджабашев не е проява на добър тон да се коментират решенията на парламента ни от представители на чужда държава.

По отношение на вчерашното изявление на Захарова мога да отбележа, че то напълно се вписва в пропагандната риторика на Руската федерация и в този смисъл не представлява абсолютно никаква изненада със своите послания, заяви той.

Коджабашев припомни и думите на Захарова, че двустранните ни отношения са в най-ниска фаза и заяви, че изказването ѝ допълнително ескалира ситуацията. Двустранните отношение в действителност са в най-ниската си фаза. По същество сътрудничеството е прекратено, но това се дължи на започната война от Русия, която е в нарушение на Устава на ООН, на международното право и застрашава сигурността не само в региона, не само в Европа, а и на целия свят, допълни Коджабашев, цитиран от БТА.

Той изрази категоричност и заяви, че позицията на България по отношение на конфликта в Украйна остава в подкрепа на Украйна. Кой е агресор и кой е жертва в тази война е безспорно, изтъкна той.

Коджабашев припомни още, че България многократно е участвала в призивите Москва да прекрати непредизвиканата си война и да изтегли войските си извън държавно признатите граници на Украйна.