Над 500 българи искали евакуация от Украйна

0
76
Министерството на външните работи

4 автобуса с наши сънародници ще тръгнат от Киев и Одеса

363 български граждани от Киев и около 150 от Одеса са поискали евакуация към момента, съобщиха на брифинг от Министерството на външните работи /МВнР/.

„Всеки момент се надяваме, че ще имаме автобуси от Одеса към България с около 130 човека. Отделно имаме 4 автобуса, които са тръгнали към Киев“, съобщи директорът на ситуационния център към МВнР Антон Марков.

Освен планираните 4 автобуса от Киев и 3 от Одеса от Министеството на отбраната са в готовност да се включат с техни автобуси.

„За Одеса работим и за утре за два автобуса. Временно нашите служители съдействат на всички граждани без редовни документи, издават се временни паспорти, за да се приберат. На този етап всички възможни мерки сме ги взели“, увери заместник-министър Ирена Димитрова. Тя уточни, че дипломатическото ведомство е намерило транспортните фирми и ще заплати планираните до момента курсове от Киев и Одеса.

„Получена е информация от Украйна със списък с неща от първа необходимост. Списъкът пристигнал със спешна нота и е предаден на компетентните ведомства, за да се прецени какво съдействие може да бъде оказано“, отбеляза Димитрова. Тя увери, че БЧК и други организации биха могли да се включат в предоставянето на хуманитарна помощ на Украйна, но без да се ангажират с конкретни срокове.

„На около 30 души е предоставен подслон. В посолството ни в Киев се помещават 30 човека от персонала, даден е подслон на още четирима и екип на българската телевизия БТВ. Инструктирали сме посолството да предприеме поетапна евакуация, след като окаже съдействие на гражданите, които имат нужда“, уточни заместник-министърът. Тя посочи, че в близост до сградата на българското посолство няма стратегически обекти и не се очакват ракетни заплахи.

Относно официалната позиция на България за военните действия от страна на Русия в Украйна, заместник-министърът подчерта, че осъждаме крайно агресивните действия. По думите й вчера в МВнР е извикана посланичката на Русия и тази позиция й е била представена от заместник външния министър Васил Георгиев.

„Потвърждаваме подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Осъждаме решението на Русия да признае двата сепаратиски региона в Източна Украйна“, заяви Димитрова.

Тя допълни, че вчера е имало и консултация по чл. 4 от НАТО, като е взето решение за предприемане на мерки от изцяло превантивен и неескалиращ характер, а днес президентът Румен Радев ще участва в среща на страните от формат Б-9.

Довечера в 19 ч сградата на МВнР ще бъде оцветена в цветовете от знамето на Украйна.