Над 1 милион бежанци са напуснали Украйна от началото на войната

0
15
Снимка: архив

С този темп потокът от Украйна може да я превърне в източник на „най-голямата бежанска криза през този век“

Върховният комисариат на ООН за бежанците съобщи, че един милион души са избягали от Украйна от началото на руската инвазия в страната преди седмица – безпрецедентна по скоростта си бежанска вълна през този век, предаде БТА, като се позова на Асошиейтед прес.

Според данните на ООН над 2 процента от населението на Украйна е избягало за седмица. Според Световната банка в края на 2020 г. жителите на Украйна са били 44 милиона.

Върховният комисариат прогнозира, че до 4 милиона души може да напуснат Украйна, но предупреди, че дори тази прогноза може да се промени нагоре.

В имейл комисариатът уточнява, че границата от един милион бежанци в Централна Европа е била надхвърлена според данните към полунощ по сведения, предоставени от националните власти.

В туитър върховният комисар за бежанците на ООН Филипо Гранди написа: „Само за седем дни ние станахме свидетели на бягството на един милион бежанци от Украйна в съседните страни“.

Сирия, гражданската война в която започна през 2011 г., в момента остава страната с най-голям изходящ бежански поток – над 5,6 милиона души по данни на ООН. Но дори при най-интензивното бягство от Сирия в началото на 2013 г. бяха нужни три месеца, за да напуснат един милион души.

Говорителката на Върховния комисариат Шабия Манту заяви в сряда, че „с този темп“ потокът от Украйна може да я превърне в източник на „най-голямата бежанска криза през този век“.