Народният театър: През последните четири месеца бяхме подложени на системен натиск

0
129
Народният театър "Иван Вазов"

Саботирането на новото ръководство на театъра и персоналните атаки към директора Васил Василев с несъстоятелни обвинения имаха за цел неговото отстраняване, за да се извърши служебно, политическо назначение от бившия министър Минеков, пишат от институцията

„През последните четири месеца Народният театър „Иван Вазов“ бе подложен на системен натиск с тенденциозно провокирани  конфликти. Въпреки това, в театъра бяха успешно реализирани множество премиери, сред които „Великденско вино“ на Явор Гърдев, „Частици жена“ на Крис Шарков „Орфей“ на Йерней Лоренци, „Нора“ на Тимофей Кулябин, „Хоро“ на Василена Радева, както и гостуването на спектакъла на Тимофей Кулябин „В самотатата на памуковите полета“ с участието на Джон Малкович и Ингеборга Дапкунайте. Въвличането на най-престижната национална театрална институция в скандали, без връзка с естеството на творческия процес, измести фокуса на публичното внимание в опит да бъде подкопано доверието на публиката“.

Това се казва в изявление на Народния театър, изпратено до БТА.

„Огромните усилия на Народния театър да създаде максимално добри условия за работа в трупата, да отвори дейността си към нови партньорства с български и чужди творци, да влезе в диалог с високите образци на световния театър бяха помрачени от медиен шум, провокиран от действията на няколко личности. Саботирането на новото ръководство на театъра и персоналните атаки към директора Васил Василев с несъстоятелни обвинения имаха за цел неговото отстраняване, за да се извърши служебно, политическо назначение от бившия министър Минеков. Такова намерение г-н Минеков декларира нееднократно в свои медийни участия“, са казва още в изявлението.

„След дълъг период на изчакване и опити конфликтът да бъде вътрешно урегулиран, което не даде резултат поради външни провокации, възстановяването на нормалната творческа среда в театъра наложи намирането на решения по административен ред. Г-жа Велислава Кръстева освободи заеманата длъжност ръководител отдел „Връзки с обществеността“. Г-н Александър Морфов бе освободен дисциплинарно от административния пост на главен режисьор на Народен театър „Иван Вазов“, се казва в изявлението.

„Позицията „Главен режисьор“ беше създадена от настоящото ръководство на театъра специално за г-н Морфов, чието завръщане в българския театър след дългогодишна пауза беше подготвено именно от директора на театъра г-н Васил Василев. Това беше част от концепцията му, както и включването в репертоара на други водещи национални и международни имена, програми и инициативи. „Главен режисьор“ е административна функция, която предполага управление на целия художествено-творчески екип на театъра, като фигурата на главния режисьор има за задача да се грижи и обединява актьорския състав, да участва в избора на заглавия и творчески екипи, да консултира дългосрочния репертоарен план, да съдейства за планирането и изпълнението на творчески дейности, които изграждат и развиват трупата на театъра“,  се казва в изявлението.

„За съжаление, през изминалите месеци г-н Александър Морфов не съумя да намери диалог със своите колеги и да се ангажира трайно с ръководните процеси в институцията, съгласно предоставената му позиция. За сметка на това, непрекъснато провокираше конфронтации с различни членове на трупата, осъществявайки непрестанен натиск, отправяйки нападки и обиди към актьори и ръководство. Заедно със заповедта за дисциплинарно освобождаване от административния пост Александър Морфов подписа договори, касаещи творческите му ангажименти към Народен театър „Иван Вазов“, свързани с възстановените негови постановки на спектаклите „Хъшове“ и „Животът е прекрасен“, които остават част от репертоара на театъра“, се казва още в изявлението.

„Диана Добрева и Явор Гърдев остават щатни режисьори на Народен театър „Иван Вазов“, уточняват от Народния театър.