Не, господа, няма да ви позволим да правите поредна безумна революция

0
2633
Снимка: фейсбук

Пред очите ни тече политически цирк – шоупрограма уж срещу силите на олигархичното статукво

Огнян Минчев

Огнян Минчев, фейсбук

Претенциите на „партиите на протеста“ и техните пропагандисти, че са единствените борци с олигархията в България, а който не е с тях – е слуга на мафията, стават все по-нагласени и фалшиви. Малцина са хората в България, които биха подкрепили продължаващо господство на посткомунистическите мутри върху българската държава и общество. Все по-малко хора обаче са склонни да се идентифицират с водещи „лидери на протеста“, с шоу акробати, както и с методите им на политическа борба.

Първо, още от лятото е ясно, че някои от тези протестни лидери са обикновени наемници на олигарси, влезли в битки с господстващото крило на българската олигархия. Така българското лято от 2020 г. на повърхността бе представено като народен бунт, а в дълбочина до голяма степен бе премерване на силите между олигарси – мутри на власт и подгонени от тях други олигарси – не по-малко нагли мутри.

Второ, пред очите ни тече политически цирк – шоупрограма уж срещу силите на олигархичното статукво и контрола им върху държавата. В действителност целта на наемните циркаджии – шоу борци срещу олигархията – е не изтласкването на олигархичните интереси от институциите на държавата, а революция в самите институции на държавата. Революция, която трябва да смени изцяло българската политическа система, да предостави чрез уличен диктат държавната власт на нетърпеливи мераклии – както начело на държавата, така и на опозиционни олигарси, да доведе България до срив на самата принципна възможност да бъде политически управлявана и геополитически предвидима.

Е, не, няма да стане господа! Днес разделението не е между „мутри вън“ и „добрите лели и чичовци“ вътре. Днес разделението в българското общество е между две групи – тези, които запазват своите демократични възгледи и искат дълбочинни реформи на държавата за прогонване на олигархията от контрола върху институциите. И тези, които искат поредна безумна революция, в хаоса на която техните олигарси ще вземат връх над досегашните олигархични кръгове, завладели институциите на българската държава.

Не господа, няма да ви позволим да правите отново революция – този път в полза на вашите мутри, и да застрашавате и малкото останало от демократичната система в България! Ако ще гоним олигархията – ще го правим, първо, с мирни, институционални и легитимни средства и инструменти, а не с юруш на полуидиоти и шоу програми с чалга и второкачествен рок-енд-рол…

И второ – ако гоним олигархията, ще гоним цялата олигархия – и днешните господстващи кръгове, и вашите олигарси, които са злотворни мутри като всички останали. Зная, трудно ще бъде… Олигарсите са силни и като власт, и като спонсори… Засега играта ваш’те мутри – вън, наш’те мутри – вътре продължава…