Нидал Алгафари: Проф. Герджиков не би ползвал глупави фатмашки шегички

0
333
Нидал Алгафари
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Николай Димитров - ГЕРБ/СДС

Дали репликата на Радев за криенето под полите може да бъде казана от президент на страна в ЕС, коментира пиар експертът

Преди дни политическият пиар Нидал Алгафари внесе смут и предизвика множество догадки с описание на бъдещия кандидат-президент. „Приятели, вече предполагам кой ще е основният опонент на настоящия кандидат за президент. Ако е той, то шансовете му да пребори настоящия са много, много големи. Олицетворението на обединител. Най-добре познатата българска личност в световен мащаб. Човек с който бихме се гордели. Владее чужди езици, не само английски. Достатъчно осигурен за да не му се налага да е вторачен в държавния бюджет. Не е развеждан. Семеен с много успели деца. Дано се окажа прав и на драго сърце бих спомогнал той да спечели!“, написа той.

Tribune.bg го потърси, за да разбере ректорът на СУ проф. Анастас Гергжиков ли е този човек.

– Проф. Герджиков ли имахте предвид, когато публикувахте поста си, че ГЕРБ издига за президент много изявен българин и ще работите за това той да спечели?

– Не мога да кажа дали е точното име, защото те бяха два варианта. Но и при единия, и при другия в това, което съм написал като обобщение на профила, попада и г-н Герджиков. А дали ще работя за него, ако бъда поканен, на драго сърце ще помогна с каквото мога и знам.

– Чуха се съмнения, че той не е достатъчно популярен?

– Не знам кой е достатъчно популярен. И г-н Радев, когато беше припознат от г-жа Нинова, беше много по-малко познат от г-н Герджиков. Това не е критерият. Г-н Герджиков в този момент е достатъчно добре познат. Достатъчно направиха медиите, за да се разбере кой е той, името му Анастас да не се бърка kd Атанас, т.е. много неща са ясни и смятам, че в рамките на една седмица, и след като бъде издигнат от Инициативния комитет, той ще бъде достатъчно популярен, за да се чува вече политикът, а не да се обсъжда колко е познат.

– Ударите срещу него започнаха, а КПКОНПИ не намери конфликт на интереси при договора на майка му проф. Герджикова със Софийския университет през 2018 г.?

– Да, така е. Имаше такива истории, но доколкото всички знаем, майка му е върнала парите, защото не е искала да накърни по никакъв начин престижа на университета, а не на сина си. Според мен това бе нелепо, защото тя е изключителен капацитет в това, което е направила, и в труда, който щеше да предостави, и въпреки това е върнала парите. Изводът оттук е в една дума – „почтеност“.

– Забелязва се напрежение вече в екипа на президента Радев. Той си позволи да коментира номинацията на ГЕРБ с констатацията, че преди 5 години лидерът на партията се е скрил под полата на г-жа Цачева, а сега под тогата на проф. Герджиков?

– Въпросът е дали това може да бъде казано от президент на страна в Европейския съюз. Изречено по този начин, по който се е изказал президентът, показва най-малкото невъзпитание. Ако трябва да тръгнем по същата логика, когато той беше припознат от г-жа Корнелия Нинова, той тогава къде се беше скрил, под кое?!

Това са нелепи неща, не бива да се говори по този начин. Смятам, че на проф. Герджиков именно в това му е чарът и обаянието, че той няма да ползва такъв тип изрази и да слиза на толкова ниско махленско ниво. Ще се търси малко повече духовност, а не да се ползват глупави фатмашки шегички.

– Проф. Герджиков заговори за обединение на българите, а ние сякаш имаме нужда от това?

– Със сигурност, защото това, което успя да направи последната година г-н Радев, е да изостри до една крайност отношенията на българи с турци, на мюсюлмани с християни.

Показното, което направиха в Кърджали при посещението на г-н Радев, когато нито един кмет не го посрещна, е небивало и нечувано в историята.

Така че, това е едно разделяне, което не биваше да се прави, защото единението ни е постигнато с много труд, за да има една търпимост между етносите, които са в България. Смятам, че проф. Герджиков ще успее да затвори тази рана.

Също така, потърпевша е и БСП, която припозна, издигна и избра за президент г-н Радев.

Той я удари много коварно с политическия проект на двамата си министри, които твърдят, че са в ляво-център, и в момента започват да дърпат гласове от БСП и от тези, които някога са предпочели червената бюлетина, след което ще навредят именно на тези, които подадоха ръка на Радев преди години и го припознаха.

Третото, което настоящият президент успя да направи като разделение, е, когато излезе с юмрука пред сградата на президентството. Тогава той трябваше да обедини всички протестиращи, техните партии, а той направи точно обратното – успя да вбие клин между тях, за да се стигне до резила, който наблюдаваме в две поредни Народни събрания. Така че заслугите му за разделението са много големи.

– Проф. Герджиков е роден в Кърджали. Има ли някаква символика към ДПС, според вас?

– Не подценявайте електората и хората, които гласуват за ДПС, че те ще дадат подкрепата си само заради това, че е роден в Кърджали. Проф. Герджиков трябва да намери начин да убеди българските мюсюлмани и тези, които смятат себе си за турци, живеещи в България, че ще намери начин за добруването им със семействата, с приятелите, с комшиите. За това не е достатъчно само да си роден в Кърджали. Може да си какъвто и да е, но ако си на позицията, която заемаше досега г-н Радев и отношението му към ДПС, няма какво ново да се случи.

– Корнелия Нинова може ли също да размисли?

– Смятам, че тя няма възможност за размисъл, но социалистите имат възможност да не работят така усърдно, както работеха за първия му мандат. Защото членовете на БСП много добре усещат коварството и ако си спомним самото начало на мандата на Румен Радев, тогава вицепремиерът Илияна Йотова го посъветва много да внимава как ще се отнася със социалистите, защото това са хора, които са по-особени.

Той направи толкова много, че даже хора, които излязат да гласуват лично, няма да увлекат след себе си други, както го направиха, за да спечели Радев първия си мандат, именно защото се чувстват предадени и ударени в гръб.

– Какви са шансовете на проф. Герджиков срещу настоящия президент?

– Първо, това е едно съревнование, в което е напълно възможно да е единият или другият. Връщам се към времето, когато работех за кампанията на един човек, и никой не вярваше, че той може да стане президент, а той имаше два мандата като президент на България.

Това, че в момента г-н Радев има институционален рейтинг, който му придава президентството, това не означава още, че самият той го има.

По същата логика, ако трябва да установим в кого имат повече доверие хората, дали в президентството или в Алма матер и храма на духовността, не може да се види. Процентите ще ги видим, след като мине 14 ноември, а след това ще има и втори тур. Почти съм убеден, че президентът ще бъде избран на втори тур и няма да бъде военен.

– Значи очаквате балотаж?

– Да, очаквам със сигурност да има балотаж. Освен това очаквам, че следващият президент няма да е със сигурност под фуражка, а ще бъде под Бога!