Никола Стоянов: Не очаквайте от мен приемственост в бездействието, което Нинова имаше към Северозападна България

0
105
Снимка: МИИ

Лидерката на БСП се закани, че ще го даде на прокурор

Не очаквайте от мен приемственост в бездействието, което Корнелия Нинова имаше към Северозападна България. Това каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на пресконференция в Монтана за представяне на инвестиционното намерение на германска компания за изграждане на плаващ соларен парк върху язовир „Огоста“. Той призова местната общественост да не вярва на политическите спекулации, които се разпространяват в последните дни по тази тема, отбелязват от министерството.

„Диалогът с местната общност е изключително важен и именно затова съм тук два дни след като получихме официално потвърждение от страна на компанията. Крайното решение дали ще се реализира подобен проект във вашия регион ще бъде взето след обстоен анализ и широко обсъждане на всички негови аспекти“, подчерта министър Стоянов. Той уточни, че държавата към момента не се е ангажирала с нищо друго освен да проучи възможността за реализация на тази нова технология, която досега не е изпълнявана в България.

„Наясно сме, че централният въпрос тук е въздействието на проекта върху околната среда и за нас е ключово да запазим всички стопански дейности на язовира“, категоричен бе министър Стоянов. По думите му предстоят точни разчети, но към този момент очакванията са проектът да заеме около 40% от площта на язовира.

„От гледна точка на преките и косвени икономически ползи мога да заявя, че такава инвестиция до момента не е реализирана у нас. Освен 1 млрд. евро, колкото е първоначалната оценка на съоръжението, инвеститорът е заявил готовност за цялостен ремонт на язовирната стена, който по разчети ще струва около 20 млн. лева“, уточни икономическият министър. Според Стоянов германската компания е заявила, че е готова проектът да се изпълнява от български компании, което е още един шанс за бизнеса и ще отвори работни места. “Във всички решения, които ще взимаме по темата преди всичко е държавния интерес и безопасността”, категоричен бе Никола Стоянов.

Участие в брифинга взеха още кметът на Община Монтана Златко Живков, областният управител Валери Димитров и изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания Венцислав Димитров.

Нинова от своя страна заяви, че ще сигнализира прокуратурата за проекта.
„Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов трябва да бъде спрян. Инвестиция във фотоволтаици върху язовир „Огоста“ е опасна и с непредсказуеми последици”, написа в профила си във фейсбук тя.

„Министърът не отговори смислено на нито един мой въпрос в парламентарния контрол. А те са:

1. Знае ли, че язовир „Огоста“ е в списъка на обекти, значими за националната сигурност?

2. Знае ли, че е в списъка от 414 язовири, криещи опасност и се нуждае спешно от ремонт.

3. Има ли разрешение от собственика, Министерството на земеделието и Явор Гечев, за изграждане на соларен парк в чужда собственост?

4. Има ли становище на Министерството на околната среда и водите за въздействие върху околната среда?

5. Има ли мнение на ЕСО как ще бъде присъединена тази мощност и как ще се изнася за Германия?

6. МС вземал ли е решение за тази инвестиция?

7 Става ли въпрос за лобизъм и корупция?

Шокираща е безотговорността, с която министър Стоянов тръгва на тази стъпка. Още по-шокиращи са отговорите му в контрола пред парламента. Според него той е провел разговори, подписал е някакъв ангажиращ документ с германски инвеститор и в същото време заяви, че тепърва ще обяви конкурс и всички желаещи фирми могат да участват. Каза, че Държавната консолидационна компания ще направи ремонт на стената, но в същото време ни увери, че това е ангажимент на германската фирма. Не отговори каква ще е ползата за България, тъй като цялото произведено количество енергия ще се изнася за Германия.

Германия е наш основен търговски партньор. Инвеститорите са добре дошли. Но всички трябва да спазват законите на България. Опасявам се, че Стоянов ги подвежда и ще загубим доверието на голям европейски партньор от неговите безумия.

Още по-шокиращо е, че заяви, че такива инвестиции предстоят и върху други язовири. Водите на България са национално богатство. Те трябва да са обект на изключителна държавна политика, а не да се концесионират и раздават за фотоволтаици и стопанисване на чуждестранни юридически лица. Язовирите трябва да се ремонтират и укрепят. Трябва да се изградят наново към тях напоителни системи и да се възроди българското земеделие. Но с такива министри, като Стоянов, това никога няма да се случи. Но поне трябва да го спрем да не застраши целия регион.

Попитала съм премиерът Донев знае ли какво прави министърът му. Подаваме сигнал до прокуратурата и искаме да започне проверка на действията на Стоянов”, коментира още Нинова.