Шипка за партийна употреба

0
1621
Радев на Шипка Снимка: архив

Комунисти, избили потомците на опълченците, приватизираха честванията на историческия връх

Шипка не е мястото да коментирам интригите на министър-председателя, защото тук възкръсва България, която неговото управление закотви на дъното на Европа.

Това заяви днес държавният глава Румен Радев на връх Шипка пред журналисти, след като участва в тържественото отбелязване на 142 години от шипченските боеве. Това е официалното съобщение от пресцентъра на президентството.

Президентът Радев не за първи път държи политически речи на връх Шипка. Може спокойно да се каже, че славният връх е негова постоянна трибуна за антиправителствени изстъпления. Той върши същото и на 3 март пак на Шипка.

Само миналата година Румен Радев се измъкна от журналистите, защото ден преди това Breaking.bg първи публикува скандалните записи от охранителни камери в Харманли, на които се вижда как бащата на държавния глава блъска с колата си инвалид с триколка, а после полицията под диктовката на местния лидер на БСП покрива скандала.

Тогава Радев не беше никак словоохотлив по обясними причини. Днес вече е.

От пресцентъра на БСП ни информираха, че и лидерът на партията Корнелия Нинова също е била на върха, пуснаха и снимка. Само това оставаше Радев да е там, а неговата началника да не е.

Където президента там и Нинова. Обърнаха Шипка на политическа трибуна и то в деня когато се честват 142 години от славните сражения на върха, в които с кръвта си българските опълченци спасиха руската армия от военен провал, а България от гибел.

Какво общо има героизмът на опълченците с партийните мероприятия на Нинова и нейният аватар Румен Радев ? След като кадри на БСП обсебиха Тракийските дружества и честванията на Петрова нива, дойде ред и на Шипка. 

Откъде накъде комунистическата партия и нейният президент ще приватизират честванията на славната шипченска епопея след като именно БКП избиваше безогледно потомците на опълченците и революционерите, дали живота си за свободата на България?

Ето два примера-земеделският лидер Никола Петков, водач на опозицията срещу БКП, осъден на смърт и обесен през 1947 година. Петков е син на опълченеца Димитър Петков, доброволец в Първа дружина на опълчението. Тежко ранен в боевете на Шипка, губи лявата си ръка. Награден с Георгиевски кръст за храброст, връчен му лично от император Александър Втори. Кмет на София и министър-председател на България, убит от руски агенти на 11 март 1907 в София.

И ген. Теодоси Даскалов, герой от Балканските войни и Първата световна война, военен министър от 1938 до 1942 година. Уволнен от поста, защото е противник на влизането на България в тристранния пакт с Германия. Внук на Бачо Киро. Екзекутиран с регентите, министри и депутати, осъдени на смърт от Народния съд, на 1 февруари 1945 година.

Примери колкото искате. Шипка и шипченската епопея не е на Румен Радев, на Нинова, на БСП-БКП, тя е на всички българи.

Това не ви е Бузлуджа, нито Жабокрек. Така, че другарю Радев като Шипка „не е мястото“, не правете партийна пропаганда. А гледайте вашият двор.