Николай Нанков: Нито съм му на ракиите на Рашков, нито на имотите. Говори небивалици

0
3938
оставка
Николай Нанков

Всеки даден лев аванс за „Хемус“ е обезпечен с банкови гаранции и застраховки, заяви депутатът от ГЕРБ и показа документи

„Длъжен съм да внеса яснота по едни нелепи твърдения на един бивш служебен министър, предложен за редовен силов министър. Този човек говори пълни небивалици. Нека с документи да опровергаем някои от тези неща. Държавата като добър стопанин представлявана от Агенция „Инфраструктура“, Министерството на регионалното развитие и благоустройство и държавното дружество „Автомагистрали“, е обезпечила всеки един даден лев по договорите си със своите контрагенти чрез законоустановените обезпечения – банкови гаранции и застраховки.

Това го казваме винаги, но явно на някои хора трябва да бъде повтаряно и потретвано. Всеки договор съдържа тези клаузи по отношение на авансовите плащания и по отношение как те са гарантирани“, посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството в периода 4 май 2017 г. – 20 септември 2018 г. Николай Нанков по повод твърденията на Бойко Рашков за злоупотреби, свързани със строежа на АМ „Хемус“, и заявките му, че разследването ще продължи.

„Ние продължаваме да работим по разследването на „Хемус“ и това ще доведе до някои промени за в бъдеще. Промените ще се отнасят за състава на някои от парламентарните групи“, каза Рашков в събота при представянето на коалиционното правителство в парламента, като не уточни дали ще се искат депутатски имунитети или не.

Нанков показа документи като банкова гаранция и застраховки.

„Предишното управление като добър стопанин е отговаряло за обезпечаването на всеки лев на българския данъкоплатец. Когато недобросъвестно неизпълнение или неизпълнение на дейности, не дай си Боже евентуални криминални действия – пране на пари и т.н. между четвърти, пети, шести контрагент на държавното дружество, което води до следствени действия, тогава държавата като добър стопанин следва да активира тези гаранции, обезпечения. Това между другото не е направено осем месеца. Големи твърдения, внушения, усещането за едни недобросъвестни практики, а държавата в последните седем месеци, усещайки евентуално, че не е наред, не е предявила застраховките, гаранциите, които ние навремето и ръководените от изключителните професионалисти държавни дружества сме спазили дословно закона за евентуални недобросъвестви действия от нейни контрагенти“, подчерта Нанков.

„Нито съм в главата на един конкретен министър, нито съм му на ракиите, нито с имотите, които разполага, но все пак тези документи, които са стотици, е хубаво да бъдат осветлявани чрез вас до българските граждани. Всичко останало са внушения и създаване за усещане за недобросъвестни действия от определени политици, от държавници. Ако е имало такива надолу по веригата, нека бъдат разследвани. Ние бяхме викани на разпит и ще продължим да съдействаме на разследващите“, подчерта Нанков.