Нинова: БСП застава зад ПП и Рашков

0
105
Снимка: архив

Нови избори са неразумни и вредни, заяви тя

„БСП застава зад „Продължаваме промяната“, а нови избори сега са неразумни“, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова, след като стана ясно, че ИТН се изтегля от управлението, а премиерът Петков заяви, че ще има правителство на малцинството. Решението на столетницата е взето след извънредно заседание на Изпълнителното бюро, представителите на ПГ на БСП и министрите от квотата на партията.

Нинова очерта четири точки, които ще бъдат предложени за гласуване и на Националния съвет, който е свикан на заседание тази неделя.

„За БСП в краткосрочен план е приемането на бюджета. Предложенията на БСП са в тази актуализация. На второ място – избори сега означава хаос, неизвестност и несигурност. Ние носим отговорността в това управление. Трето – категорично подкрепяме „Продължаваме промяната“ за борба с корупцията и ще продължим по този начин. Четвърто – подкрепяме Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ“, обяви лидерката на столетницата.

На въпрос, че ще се разчита ли на независими депутати, тя попита кой би гласувал „против“ социалната програма.

Нинова заяви, че до този момент са били дадени 2 млрд. лева на МРРБ и според нея „не е аргументирано да се дават допълнителни над 3 млрд. за пътища.“

Попитана възможно ли е да има друго правителство в рамките на 47-Народно събрание и колко дълго ще продължи животът на самия парламент, тя отговори: „Ние сме тук, за да правим политика, не да гадаем за бъдещи събития.“

Нинова е категорична, че левицата се придържа към коалиционното споразумение.

На въпрос дали БСП е против нови избори, защото се притесняват от резултата, тя коментира, че „предсрочни избори не ни притесняват, но те са нелогични и вредни.“

Нинова обясни, че левицата не е знаела за намеренията на Слави Трифонов, но от сутринта се видяло, че има напрежение между ИТН и ПП.

По темата за Северна Македония Нинова припомни, че това е била едната червена линия на БСП при влизането в коалицията, а другата – Истанбулската конвенция.

Що се отнася до бъдещето на управлението тя заяви, че предстоят много реформи и промени. Нинова даде и висока оценка на управлението за шест месеца.

На въпрос „отдъхнахте ли си, че ИТН ги няма, тя отговори шеговито, че с тях даже било интересно.