Нинова иска възстановяване на доставките от „Газпром“ и замразяване на цената на газа

0
76
Снимка: архив

На въпрос ще се съгласи ли България да прати оръжие на Украйна, лидерката на БСП отговори: „Не, разбира се“

Призив за спасение на българската икономика и индустрия, за запазване на работните места и предприемане на мерки, които да не повишават инфлацията отправи министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова след среща с работодателските организации. По думите й в засегнатите сектори от спрения газ работят над 25 хил. предприятия 85% от наетите работници в страната, пише „Дневник“.

Нинова изреди четири искания, за които е на едно мнение с работодателските организации: по тяхно настояване правителството трябва да направи всичко възможно да възстанови разговорите с „Газпром“ и доставките по съществуващия договор. Второто предложение е дотогава да се замразят цените на газа по договора с „Газпром“. Оскъпяването, което ще дойде от алтернативни доставки, да се поеме от държавата. Третото желание на работодателите е да се приеме спешно законът, с който се налага допълнително облагане върху свръхпечалбите на енергийните дружества. И четвърто: да се продължат компенсациите за ток за бизнеса до времето, когато се решат проблемите с нови договори, двустранни и дългосрочни.

В петък ГЕРБ иска извънредно заседание на парламента, на което да се приеме решение за износ на оръжие за Украйна, посочи Нинова и подчерта, че БСП предлага на това заседание парламентът да приеме решение, че замразява цената на газа и че разликата ще се поеме от държавата.

„Ако за ГЕРБ най-важното в момента е да изнасяме оръжие за Украйна и да ни вкара като страна в тази война, то за нас най важно е българската индустрия, производството, икономиката, спасяване на работниците, на доходите на хората и овладяване на инфлацията и цените. Основните потребители на природен газ са дружествата от секторите „Химия“ и „Енергетика“, чието общо потребление възлиза на 1 633 млн. кубически метра, показват разпространени от Министерството на икономиката и индустрията данни.

Структуратата на потребление на природен газ по отрасли е: енергетика – 39.27 на сто, химия – 37.9 на сто, металургия – 5.04 на сто, строителство – 1.64 на сто, стъкло и порцелан – 8.11 на сто и други – 8.04 на сто.

На въпрос на „Дневник“ ще се съгласи ли България да прати оръжие на Украйна, Нинова кратко отговори „Не, разбира се“.