Нинова: Промените в конституцията са най-голямата вреда, нанесена от сглобката

0
15
Корнелия Нинова Снимка: БТА

С двойното гражданство на депутати и министри предават българския суверенитет, смята лидерката на БСП

„От всички вреди, които „сглобката” нанесе на държавата досега, промяната в Конституцията е най-голямата. С двойното гражданство на депутати и министри предават българския суверенитет. Вече и чрез конституцията могат да ни управляват чужди граждани. Съдебната реформа не цели никаква справедливост и независимост. Разпределиха си и порциите в съдебната система“, заяви пред репортери лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Демократична България“ и Христо Иванов най-накрая си получават съдиите сами да избират своята квота във ВСС – негова отдавнашна мечта. ДПС получават една политически зависима прокуратура, а Бойко Борисов получава голо обещание, че ще го пазят докрай. Това представлява съдебната реформа, която приеха през конституцията“, смята тя. „Следващата им стъпка, както Кирил Петков обяви, са регулаторите, които ще бъдат разпределени на три по политически принцип, за да се окопаят там за следващите 5 или 7 години. Това е поредното завладяване на официалната държава от задкулисната държава“, допълни още Нинова.

Според нея управляващите са отворили вратичка за преговори с президента. Това е станало чрез „вкарването“ на думата „могат“ при „правомощията на служебния кабинет могат да се ограничават със специален закон“.

„Допускаме, че това е врата да водят скрити разговори с президента“, твърди Нинова.

„От самото начало БСП сме единствената партия, която стои на твърди позиции за промяна на модела на управление на държавата, което минаваше и през промяна в Конституцията. Това не е промяна, а подмяна. Ние сме единствената алтернатива“, заяви за пореден път лидерът на социалистите.