Нова Зеландия забранява на бъдещите поколения да купуват цигари

0
41
Снимка: архив

Законът предвижда, че тютюневи изделия няма да могат да бъдат продавани на хора, родени след 1 януари 2009 г.

Нова Зеландия днес прие пакет закони, които са част от уникален план за постепенно спиране на тютюнопушенето чрез налагане на доживотна забрана на младите хора да купуват цигари, предаде „Асошиейтед прес“, цитирана от БТА.

Законът предвижда, че тютюневи изделия няма да могат да бъдат продавани на хора, родени след 1 януари 2009 г.

Това означава, че минималната възраст за купуване на цигари ще продължи да се покачва. На теория човек, опитващ се да си купи пакет цигари през 2072 г., ще трябва да покаже документ за самоличност, удостоверяващ, че той е на възраст на най-малко 63 години. Но здравните власти се надяват, че тютюнопушенето ще изчезне значително преди това.

Новият закон предвижда и да бъде намален от около 6 хил. на 600 броят на търговците на дребно, на които е позволено да продават тютюневи изделия, както и да бъде намалено количеството на тютюна в цигарите.

Министърът по безопасността на храните и въпросите на възрастните хора Аеша Верал каза, че здравната система на страната ще спести милиарди долари, тъй като няма да ѝ се налага да лекува заболявания, причинени от тютюнопушенето, като рака, инфарктите, инсултите и ампутациите.

Либертарианската партия „АCТ Нова Зеландия“, която гласува „против“ пакета закони, каза, че множество квартални магазинчета ще фалират, тъй като вече няма да могат да продават цигари. Заместник-ръководителят на партията Брук ван Велден заяви, че забраната на практика ще доведе до създаването на черен пазар. Тя добави, че забраните никога не постигат целите си и винаги водят до непредвидени последствия.

Законът не се отнася за електронните цигари, които вече са по-популярни в Нова Зеландия от традиционните.