Ново напрежение в управляващата коалиция заради липсата на ясна програма

0
177
Снимка: архив/МС

БСП и ДБ искат програма на управлението, ПП и ИТН – че не е нужна

Ново напрежение в управляващата коалиция. Този път причината е настояването на БСП възможно най-скоро да бъде представена програма с ясно разписани мерки и срокове за изпълнението й, съобщава БНР.

Зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин каза, че така ще отпаднат много от въпросите дали управленската коалиция се разпада. В кулоарите на парламента той заяви, че вече са получили уверение, че такава програма ще бъде изработена: „Програмата я искаме от първия месец, така че ни увериха, че ще има програма“.

Искането на БСП среща подкрепата на „Демократична България“. Според съпредседателя на формацията Христо Иванов извеждането на приоритети на базата на коалиционното споразумение ще даде необходимата нова енергия на коалицията:

„Мисля, че всички сме съгласни, че този начин на работа е твърде хаотичен и сложен, че комуникацията не е добра, че ефективността не е добра и трябва да работим, за да го подобрим“, посочи Иванов.

От ИТН и ПП обаче смятат, че коалиционното споразумение е достатъчно, стига да се изпълнява. Станислав Балабанов от ИТН коментира:

„На практика то е фундаментът на тази коалиция, програмата на тази коалиция. За съжаление, напоследък това коалиционно споразумение сякаш остава на заден план и не се работи по него“.

Петър Кулински от „Продължаваме промяната“ смята, че този въпрос трябва да се реши на лидерско ниво:

„Доколкото коалиционното споразумение може да бъде взето за такава програма – това не пречи. От друга гледна точка, проблемът е вдигнат до ниво лидери на партиите и мисля, че те ще го коментират на техните коалиционни съвети и би трябвало да излязат с решение“.